Depăşirea pragului de încălzire a climei cu un grad și jumătate Celsius, chiar şi temporară, va avea „consecinţe ireversibile”, avertizează autorii unui studiu publicat în revista „Nature”. Mesajul specialiștilor vine după cercetări realizate timp de trei ani de 30 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări.
Pragul de 1,5 grade Celsius este limita considerată a fi cea mai sigură de către oamenii de ştiinţă. Orice depășire peste acest nivel ar avea „consecinţe ireversibile” pentru viitorul omenirii susțin autorii studiului publicat în revista „Nature”.
Într-un astfel de scenariu, efectele ar fi dezgheţarea permafrostului şi a turbăriilor – terenuri mlăștinoase, bogate în vegetație. Acestea sunt două imense rezervoare de carbon care, dacă ar dispărea, ar elibera volume uriaşe de gaze cu efect de seră, care ar încălzi şi mai mult planeta noastră.
În cazul depăşirii – timp de un secol a pragului de 1,5 grade Celsius – nivelul mărilor ar putea să crească cu 40 de centimetri suplimentari, ceea ce ar însemna o chestiune de viaţă şi de moarte pentru statele insulare, au precizat autorii studiului.
Rezultatele studiului subliniază şi mai mult „urgenţa ca guvernele să acţioneze pentru a reduce emisiile acum, nu mai târziu, pentru a menţine vârful de încălzire la un nivel cât mai scăzut posibil” – mai spun cercetătorii.
Potrivit ONU, cu toate angajamentele climatice asumate până în prezent de către ţări – predicțiile indică o încălzire cu aproape 3 grade Celsius a climei de pe Terra până în anul 2100 în raport cu era preindustrială.
Sursa foto: Shutterstock