Confidenţialitate

STUDIU. Valurile de căldură din Europa și SUA sunt efectele schimbărilor climatice provocate de om | AUDIO

Valurile de caldură din Europa și din Statele Unite ar fi fost „imposibile” dacă nu interveneau efectele schimbărilor climatice provocate de om – arată un studiu recent.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili a făcut ca valurile de căldură să fie din ce în ce mai intense și mai lungi, potrivit unui studiu realizat de cercetători din mai multe țări europene.

Aproape toate țările sunt nepregătite pentru temperaturile extreme – care pot fi mortale, avertizează experții, notează BBC.

Autorii studiului spun că rezultatele subliniază importanța adaptării lumii la temperaturile ridicate, deoarece acestea nu mai sunt „rare”.

Valurile de căldură de acum sunt rezultatul incontestabil al crizei climatice, susțin oamenii de știință. Aproape 60.000 de persoane au murit vara trecută în Europa din cauza temperaturilor extreme.

Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice: „Persoanele vârstnice, persoanele care au probleme cardiace sau probleme respiratorii, copiii mici, femeile gravide sunt mai vulnerabile la temperaturile acestea ridicate”

„Practic, odată ce crește temperatura și odată ce apar mai frecvent valurile acestea de căldură și sunt mai intense organismul este sub stres termic mai mare și atunci există categoria de populație vulnerabilă la stres termic. De exemplu, persoanele vârstnice, persoanele care au probleme cardiace sau probleme respiratorii, copiii mici, femeile gravide sunt mai vulnerabile la temperaturile acestea ridicate.

Crește foarte mult mortalitatea atunci când apare risc termic, atunci când avem valuri de căldură. De altfel, impactul valului de căldură cel mai adesea este exprimat în literatură prin numărul de decese. Să vă dau un exemplu: este un studiu publicat la începutul acestui an care a arătat că în vara trecută impactul valului de căldură a avut undeva la aproximativ 37.000 de decese pentru întreaga europă”, a explicat Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice.

Pământul s-a încălzit cu 1,1°C în comparație cu perioada preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili.

În ultimele săptămâni au fost doborâte o serie de recorduri la nivel global privind temperaturile extreme. Experții avertizează că acesta este numai începutul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cod roșu de caniculă în sudul țării. Restricții de circulație pe calea ferată. Temperatura la nivelul șinelor ajunge la 50 de grade Celsius