Singurătatea este mai dăunătoare pentru inimă decât lipsa exercițiilor fizice și o dietă nesănătoasă, este concluzia unui studiu efectuat în Marea Britanie. Cercetătorii au monitorizat timp de 10 ani peste 18 mii de adulți și au constatat că o parte dintre cei care au mărturisit că se simt singuri au dezvoltat, în timp, boli de inimă.
Peste jumătate dintre respondenții la studiu suportă cu greu singurătatea. 16% dintre ei au dezvoltat, în timp, boli de inima și accidente vasculare cerebrale
Peste 18.500 de adulți din Marea Britanie cu vârsta între 37 și 73 de ani au fost întrebați cât de singuri de simt și cât de des se văd cu prietenii. Mai mult de jumătate dintre ei au răspuns că rareori au cu cine să vorbească și că suportă cu greu singurătatea.
Iar dintre aceștia, 16% au dezvoltat, în timp boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, arată studiul publicat în European Heart Journal, potriviut The Times.
La studiu au participat doar pacienții cu diabet de tip 2, care au fost monitorizați timp de 10 ani, iar experții cred că rezultatele sunt valabile și pentru restul populației.
Singurătatea, mai periculoasă decât lipsa sportului sau a unei diete sănătoase
Specialiștii britanicii spun că singurătatea este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare, cerebrale fiind chiar mai dăunătoare pentru sănătate decât dieta nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice, fumatul sau depresia.
Doar colesterolul ridicat și obezitatea au avut o influență mai mare asupra sănătății inimii.
Autorii studiului spun că singurătoarea duce la creșterea nivelului de hormoni de stres care măresc ritmul cardiac și tensiunea arterială și pot apărea astfel atacuri de cord.
Totodată, cei care se întâlnesc regulat cu prietenii și familia sunt adesea încurajați să-și ia medicamentele, să facă exerciții fizice și să renunțe la obiceiurile nesănătoase.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: OMS: Aspartamul este o substanță posibil cancerigenă | AUDIO