Rezistența la antibiotice – un pericol pentru omenire în următorii 25 de ani. Sunt rezultatele unui studiu publicat în revista The Lancet. Aproape 40 de milioane de oameni ar putea muri în următorii 25 de ani din cauza bacteriilor modificate care îi împiedică să răspundă la tratament.
Peste un milion de oameni au murit în întreaga lume din 1990 până în 2021 din cauza rezistenței la antibiotice – adică bacteriile sau alți agenți patogeni cu care au fost infectați au suferit modificări care i-au împiedicat pe pacienți să mai răspundă la tratament.
Cercetătorii au examinat date de la peste 500 de milioane de oameni de toate vârstele din peste 200 de țări. În acești 30 de ani, decesele copiilor mai mici de 5 ani cauzate de rezistența la antibiotice au scăzut cu peste 50%, însă au crescut cu peste 80 de procente în rândul adulților de peste 70 de ani.
Decesele cauzate de stafilococul auriu rezistent la meticilină au crescut cel mai mult la nivel mondial.
În total, între 2025 şi 2050, aproape 40 de milioane de oameni ar putea muri din cauza rezistenței la antibiotice, potrivit studiului publicat în revista The Lancet. Autorii consideră însă că acest scenariu sumbru ar putea fi evitat.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Ministrul Sănătății promite medicamente și echipe medicale pentru sinistrații afectați de inundații | AUDIO