Potrivit unui sondaj făcut de Confederaţia Naţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, 42,90% de respondenți spun că se pregătesc de concedieri, iar dintre aceștia 82,10% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați. Cei mai afectaţi vor fi muncitorii necalificaţi.
60,30% dintre oamenii de afaceri români consideră că după creșterea salariului minim pe economie urmează și creșterea altor salarii decât cele minime la nivelul întreprinderii.
Datele provin din Testul IMM privind măsurile recent adoptate (măsurile de suprataxare a băncilor, a companiilor din energie şi telecomunicaţii, creșterea salariului minim și limitarea activităţilor zilierilor), realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Potrivit aceluiași studiu, 74,30% din respondenți își exprimă dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferențiat pe diferite criterii, iar 48% din respondenți susțin că majorara salariului minim de la 1 ianuarie 2019 va aduce dificultăţi întreprinderilor.
La întrebarea “Ce efecte vor fi generate de suprataxarea companiilor din energie”, 78,70% din respondenți au răspuns că se vor transfera costurile către clienți (persoane fizice și juridice), 54% au menționat reducerea investițiilor și diminuarea unor activități economice, 48% au evidențiat creșterea încasărilor la bugetul de stat.
Oamenii de afaceri dau, în schimb, soluții pentru creșterea sustenabilă a salariului minim. La întrebarea “Ce masuri considerati ca sunt necesare a fi luate pentru a se putea asigura cresterea salariului minim?”, cei mai mulți respondenți au evidențiat necesitatea scăderii fiscalității (64%), simplificarea birocrației (52%), stimularea investițiilor (48%), impozit zero pentru veniturile din salariul minim (44%).
La întrebarea “Susțineți suprataxarea băncilor”, 61,3% din respondenți au răspuns negativ, doar 38,7% declarând că susțin suprataxarea băncilor.
La întrebarea “Ce efecte vor fi generate de suprataxarea companiilor din telecomunicaţii?”, 75% din respondenți au răspuns că se vor transfera costurile către clienți (persoane fizice și juridice), 50% au evidențiat creșterea încasărilor la bugetul de stat, 47,20% au menționat reducerea investițiilor și diminuarea unor activități economice.
În perioada 10 – 17 ianuarie, Confederaţia Naţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a realizat Testul IMM privind măsurile recent adoptate (măsurile de suprataxare a băncilor, a companiilor din energie şi telecomunicaţii, creşterea salariului minim şi limitarea activităţilor zilierilor), sub forma unui sondaj on-line şi la nivelul membrilor CNIPMMR.