Confidenţialitate

Studiu: Numărul vacilor din Uniunea Europeană trebuie să scadă, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Uniunea Europeană trebuie să reducă numărul de vaci dacă vrea să-și atingă obiectivele privind reducerea emisiilor de metan, arată un studiu publicat de Bloomberg. Pentru început, un european din 10 ar trebui să treacă la o dietă care conține mai puțină carne și lactate, spun autorii studiului.

Uniunea Europeană și-a propus ca până în 2030 să reducă cu 30% emisiile de gaze cu efect de seră, dar acest lucru nu va fi posibil dacă nu scade și numărul de vaci, reiese dintr-un studiu al unei companii de consultanță olandeze publicat de Bloomberg.

Potrivit acestui studiu, emisiile de metan ale fermelor de animale din Uniunea Europeană echivalează cu emisiile a 50 de termocentrale pe cărbune. Iar sectorul energetic produce doar 13% din emisiile de metan din Uniune.

Numărul bovinelor nu va scădea însă câtă vreme există cerere mare pentru carnea de vită și lactate.

Așa că autorii studiului propun ca blocul comunitar să convingă 10% dintre cetățenii europeni să treacă la o dietă care să conțină mai puțină carne, lapte și brânză și astfel s-ar obține o reducere a emisiilor de 34%.

Încurajarea tranziției către o dietă mai sănătoasă, cu mai puține astfel de alimente, nu se regăsește însă în planurile Uniunii, atrag atenția autorii studiului.

Bloomberg notează că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa.

Guvernele s-au concentrat până acum pe reducerea emisiilor de metan provenite din producția de combustibili fosili și deșeuri.

Foto: Unsplash / Lomig