Globulele albe din sânge – leucocitele – sunt capabile să declanșeze un răspuns imunitar față de Omicron.
Studiul a fost derulat de cercetătorii din cadrul Universității din Melbourne și din cadrul Universității de Știință și Tehnologie dn Hong Kong (HKUST).
Omicron are un număr mai mare de mutații în comparație cu celelalte variante ale coronavirusului. Astfel, acesta se poate strecura și poate păcăli anticorpii obținuți prin vaccinare sau infectare.
Analiza a fost efectuată pe un eșantion de 1500 de fragmente de proteine virale de SARS-CoV-2 – fragmente numite epitopi – despre care cercetătorii au constatat că sunt recunoscute de limfocitele T (care aparțin familiei de leucocite) ale pacienților care au trecut prin boala COVID-19 și s-au vindecat sau ale celor care s-au vaccinat anti-COVID, relatează Agerpres care citează DPA/PA Media.
Descoperirea a fost publicată în jurnalul de medicină Viruses. Acolo mai sunt publicate studii care arată că este puțin probabil ca Omicron să poată păcăli celulele T. Prin urmare, există un număr din ce în ce mai mare de probe și dovezi care provin de la oameni de știință din întreaga lume.
Profesor la Universitatea din Melbourne: Considerăm că este o veste bună, chiar dacă studiul este preliminar
Acesta a mai spus că deși varianta Omicron a coronavirusului poate păcăli anticorpii, „un răspuns robust al celulelor T ar putea oferi protecție și ar putea ajuta la prevenirea formelor grave ale bolii”.
Sursa foto: Unsplash / Viktor Forgacs
Autor: Carmen Zanfir