Confidenţialitate

Studiu IRES: Ziua Nationala ii gaseste pe romani mai optimisti si mai putin ingrijorati cu privire la conducerea tarii sau economie (Interviu AUDIO)

Ziua Națională îi găsește pe români mai optimiști și mai puțin îngrijorați cu privire la conducerea țării sau economie.

Este principala concluzie a unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.

Aproape 6 din 10 români cred că direcția în care se îndreaptă țara este una bună.

Ca o comparație, procentul acestora era de doar 25% în luna septembrie.

Președintele IRES – Vasile Dâncu – spune că optimismul românilor este în creștere și datorită scrutinului prezidențial, în urma căruia cetățenii țării au alte așteptări.

Pe de altă parte, românii continuă să fie îngrijorați de prezent – astfel că nu pot ignora probleme legate de sănătate, dar și pensiile și salariile mici

# Studiul IRES mai cuprinde concluzii referitoare la mândria de a fi român dar și cum văd cetățenii sistemul judiciar din România.

Aproximativ 9 din 10 respondenți se simt mândri că sunt români, dar cred că românii sunt mai degrabă ghinioniști decât norocoși.

Fericirea românilor, raportată la perioada de dinainte de 1989, este m negativă: 27% dintre respondenți cred că oamenii sunt mult mai fericiți și ceva mai fericiți în prezent, în timp ce 48% îi evaluează ca fiind mai nefericiți.

Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor se află: corupția (89% dintre cei intervievați se declară îngrijorați și foarte îngrijorați în legătură cu acest aspect.

Alte probleme semnalate în studiul realizat de IRES sunt prăpastia dintre săraci și bogați, nivelul șomajului dar și poluarea. Chiar dacă românii se declară optimiști și au speranțe mari pentru viitor, critică prezentul și legile în vigoare.

Spre exemplu, trei sferturi dintre respondenți cred că în acest moment este foarte greu să înaintezi o plângere atunci când îți sunt încălcate drepturile.

Participanții la studiu mai cred că în România este la fel de greu să îți deschizi o afacere, să îți cumperi o casă sau să crești un copil fără cA acestuia să nu îi lipsească nimic.

Aproximativ 8 din 10 tineri care termină o facultate cred că nu au șanse să își găsească un loc de muncă, iar 61% dintre cei chestionați ar sfătui un tânăr să plece în străinătate pentru a profesa.

Studiul IRES a fost realizat telefonic în data de 25 noiembrie, pe un eșantiona de 1.330 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus minus 2,8%.