9 din 10 români au foarte puțină încredere în partidele politice, potrivit unui studiu publicat recent de IRES.
Mai mult, sondajul arată cu trei sferturi dintre respondenți nu au o părere foarte bună despre partide și activitatea lor.
Cel mai des românii sunt neincrezători când vine vorba despre partide, mai ales bărbații între 18 și 35 de ani care locuiesc în orașe și au studii superioare. 9 din 10 respondenți cred că partidele trebuie să reprezinte interesele cetățenilor și doar 6% dintre ei consideră ca îndeplinesc acest criteriu.
Participantii la studiu consideră că liderii partidelor sunt principalii beneficiari ai intereselor acestora.
Când sunt rugați să spună primul cuvânt pe care îl au în minte când se gândesc la partidele din România, 12% dintre participanți s-au referit la hoți, furt sau escrocherie, iar 10% la corupție și mită.
6 din 10 români cred că partidele din România ar trebui să facă o politică națională și preferă un politician independent, în timp ce 3 din 10 cred că ar trebui să fie pro-occidentală.
Jumătate dintre români cred că la vot contează cel mai mult candidatul, iar pentru o treime contează programul.
Pentru a câștiga alegerile parlamentare, partidele ar trebui sa ai drept priorități locurile de muncă spun 51% dintre respondeti și 18% spun că infrastructura ar fi biletul câștigător.
Mai mult doar o treime dintre participanți cred că după alegerile din acest an situația din țară se va îmbunătăți. Cei mai optimiști sunt vârstnicii, respondenții cu educație scăzută și care locuiesc în mediul rural.
Studiul a fost efectuat în data de 2 februarie, pe un eșantion de 1.199 subiecți de peste 18 ani.