Un studiu privind sectorul neguvernamental din România, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile arată că în România, din cele 88.000 de ONG-uri existente, numai 42.000 sunt active. Este vorba despre cele care își depun, anual, un bilanț la ANAF.
Majoritatea ONG-urilor din România își desfășoară activitatea în orașe. Pe viitor, ar fi nevoie de mai multe ONG-uri la sate – a spus la Europa FM, Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.
”75% dintre aceste organizații active, adică 32.000 sunt în orașele României. 25%, peste 10.000, sunt în mediul rural. Există o discrepanță rural-urban care e normală în Europa Centrală și de Est, aceasta este situația, însă tendința noastră ar trebui să fie spre creșterea numărului de organizații în mediul rural, pentru că acolo sunt nevoile: nevoi de educație, avem o populație îmbătrânită, nevoie de îngrijiri la domiciliu, de servicii sociale pentru grupuri vulnerabile: bătrâni, seniori, minorități”, a spus Ionuț Sibian.
ONG-urile din România depind în mică măsură de fondurile alocate de stat. Cei mai mulți bani provin din fonduri europene și din donații – spune Ionuț Sibian.
”Marea parte a banilor cu care lucrează sectorul neguvernamental provine din sursele Uniunii Europene, din partea guvernului norvegian, din cotizațiile membrilor, din 2% (din impozitul pe venit). Poate ați observat pe străzile din marile orașe tineri care încearcă să-i convingă pe cetățeni să contribuie, în fiecare lună, la cauzele, nu știu, organizației Salvați Copiii care cumpără echipamente pentru maternități, astfel încât copiii care sunt născuți precoce să nu mai moară. De exemplu, sunt organizații care se ocupă de zona de seniori, cum ar fi Federația Omenia, care are foarte multe servicii, de la tuns, reparat frigider, reparat aspirator pentru persoanele din rândul seniorilor, pensionarilor, membrilor care nu au venituri, nu pot să își permită aceste servicii.”
Organizațiile non-guvernamentale din România au 100 de mii de angajați, majoritatea tineri.
” Au existat multe mituri despre salariile din organizațiile neguvernamentale. În mare parte, salariile sunt sub media salariilor spre țară. Un angajat cu normă întreagă poate câștiga 2351 de lei, în medie, însă această medie pe care noi am calculat-o este valabilă doar pentru 20% din organizațiile neguvernamentale. Însă în mare parte, pentru organizațiile care lucrează în sfera asistenței sociale, salariile sunt mai mici, ele încep undeva de la salariul minim pe economie”, a spus, la Europa FM, directorul executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.