Cei care trăiesc în zone poluate au un risc mai mare de deces dacă se îmbolnăvesc de COVID-19 decât cei care trăiesc în zone cu aer curat – este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite de cercetătorii de la Universitatea Harvard.
Este primul studiu care a arată o legătură clară între poluare și rata deceselor provocate de COVID-19 – scrie New York Times.
Practic, oamenii de știință de la Harvard au adunat date privind particulele de praf în suspensie din ultimii 17 ani, pe care le-au corelat cu numărul deceselor provocate de noul coronavirus în peste trei mii de comitate americane.
Cu cât ești mai expus pe termen lung la poluare cu atât crește riscul de a avea forme severe de COVID-19 sau chiar să survină decesul.
De exemplu, în cazul unei persoane care trăieşte de zeci de ani, într-o ţară cu niveluri ridicate de particule în suspensie riscul de deces din cauza COVID-19 este cu 15% mai mare decât în cazul unei persoane care locuiește într-o regiune unde acest nivel al poluării este cu doar cu o unitate mai scăzut.
În Manhattan, de exemplu, ar fi fost mai puține decese provocate de COVID-19, cu 250 mai puține, dacă în ultimii 20 de ani, nivelul mediu al particulelor în suspensie ar fi fost mai scăzut cu doar 1 microgram pe metru cub.
Experții amintesc că înăpirarea poluanților microscopici inflamează și distrug în timp învelișul plămânilor și astfel slăbește puterea organismului uman de a se apăra de infecțiile respiratorii.