Confidenţialitate

Studiu: Copiii născuţi, după 1987 din părinţi radiaţi la Cernobîl, nu prezintă modificări ale ADN

Copiii ai căror părinţi au fost expuşi radiaţiilor de la Cernobîl, înainte ca ei să fie concepuţi, nu au fost afectaţi şi nu prezintă modificări ale AND-ului. Este concluzia unui studiu publicat de revista Nature şi realizat de Institutul naţional al cancerului din Statele Unite ale Americii, de la Maryland. Rezultatele au fost făcute publice cu câteva zile înainte de împlinirea a 35 de ani de la explozia de la central nuclear de la Cernobîl, oraş aflat în 1986 în Uniunea Sovietică.

Este primul studiu care a examinat genele copiilor ai căror părinți au participat la curățarea zonei după accidentul nuclear.

Participanților, toți concepuți după dezastru și născuți între 1987 și 2002, li s-au făcut teste genetice. Concluzia a fost că nu au fost constatate mutații care să poată fi asociate cu expunerea unui părinte. Chiar dacă, în anumite cazuri, au fost expuneri de lungă durată.

Echipa de cercetare a recrutat familii întregi, astfel încât oamenii de știință au putut compara ADN-ul mamei, a tatălui și al copilului.

Oamenii de știință spun că efectul radiațiilor asupra corpului unui părinte nu are niciun impact asupra copiilor pe care părintele îi concepe în viitor.

O altă concluzie este că nu există nici o diferenţă între cancerul tiroidian cauzat de radiaţiile de la Cernobîl şi orice alt tip de cancer tiroidian şi că acesta poate fi tratat la fel, indifferent de cauza care l-a provocat.

Pe 26 aprilie, acum 35 de ani, a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, care a lăsat în urmă cel puțin 60.000 de morți. Efectele în timp ale dezastrului au afectat până la 5 milioane de persoane, potrivit estimărilor.

  • Liliana Nicolae