Consumul anual de sandviciuri din Marea Britanie are acelaşi impact asupra mediului înconjurător ca şi utilizarea a circa opt milioane de maşini pe an, conform concluziilor unui studiu citat joi de Press Association.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această cifră după ce au studiat amprenta de carbon a 40 de tipuri de sandviciuri – preparate în casă şi preambalate – luând în calcul modul în care au fost produse ingredientele, ambalajul, dar şi deşeurile rezultate.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester a calculat dioxidul de carbon (CO2) echivalent – o unitate standard utilizată pentru măsurarea amprentei de carbon – pe baza estimărilor British Sandwich Association (BSA) potrivit căreia în Marea Britanie sunt consumate anual 11,5 miliarde de sandviciuri.
”Consumul a 11,5 miliarde de sandviciuri pe an în Marea Britanie generează, în medie, 9,5 milioane de tone de CO2 echivalent cu utilizarea anuală a 8,6 milioane de maşini”, a declarat Adisa Azapagic, profesoară în cadrul Facultăţii de inginerie chimică şi ştiinţe analitice a universităţii amintite.
Potrivit rezultatelor cercetării, sandviciurile preambalate pentru micul-dejun care conţin ouă, şuncă şi cârnaţi au cea mai importantă amprentă de carbon generând 1.441 de grame de CO2 echivalent – cantitate similară cu cea rezultată în urma conducerii unei maşini pe o distanţă de circa 19 kilometri.
Sandviciurile care conţin carne de porc, brânză, roşii sau creveţi sunt la rândul lor considerate de cercetători surse importante de carbon. Pe de altă parte, sandviciurile preparate în casă pe bază de şuncă şi brânză au cea mai mică valoare CO2 echivalent.
”Impactul estimat al sandviciurilor preambalate variază între 739 grame de CO2 echivalent, pentru ouă şi creson, până la 1.441 grame de CO2 echivalent pentru şuncă, cârnaţi şi ouă”, a notat echipa de cercetători în jurnalul Sustainable Production and Consumption.
”Amprenta de carbon a celui mai popular sandvici preparat acasă (şuncă şi brânză) variază între 399 şi 843 grame de CO2 echivalent, în funcţie de reţetă”, au adăugat aceştia.
Producţia agricolă şi procesarea ingredientelor s-au evidenţiat drept cei mai importanţi factori la amprenta de carbon a unui sandvici, contribuind cu aproximativ 37%-67% la cantitatea de CO2 echivalent în cazul sandviciurilor preambalate. La această valoare se adaugă materialul folosit la ambalare – 8,5% din cantitatea de CO2 echivalent – dar şi transportul şi menţinerea la rece – alte 4%.
Cercetătorii au precizat că prepararea sandviciurilor acasă, folosind aceleaşi ingrediente ca cele utilizate în cazul produselor similare preambalate, ar putea reduce emisiile de carbon rezultate în urma acestora cu până la 50%.
Echipa de oameni de ştiinţă a concluzionat că schimbarea reţetelor utilizate, a modului de ambalare şi a eliminării deşeurilor ar putea înjumătăţi amprenta de carbon a sandviciurilor.
Potrivit BSA, prelungirea termenului de valabilitate al sandviciurilor poate contribui la reducerea cu 2.000 de tone a cantităţii de astfel de produse care sunt aruncate anual.
În acest sens, prof. Azapagic a declarat că este necesară ”modificarea etichetării alimentelor pentru creşterea termenului de valabilitate”, acesta fiind ”de obicei destul de conservator”. ”Sandviciurile din comerţ sunt supuse unor teste riguroase privind termenul de valabilitate şi sunt în mod normal sigure pentru consum după data stipulată pe etichetă”, a adăugat aceasta.