Abuzul fizic împotriva copiilor români a scăzut în ultimii 10 ani, arată un studiu realizat de organizația Salvați Copiii, pentru care au fost intervievați anul trecut, aproximativ două mii de minori și părinți.
În schimb, 87% dintre copiii intervievați au declarat că părinții îi ceartă, iar peste jumătate dintre ei au mărturisit că sunt marori la scandalurile dintre mama și tată. În același timp, unul din trei copii a mărturisit că nu are acasă, mâncare gătită, în mod obișnuit.
Sociologul Ciprian Grădinaru, autorul studiului Salvați Copiii:
„Observăm incidența abuzului verbal ușor în scădere. Cât privește abuzul fizic, observăm că bătaia cu mâna, fără a produce urme copilului, scade constant în cele 3 valuri, de la aproape 85% în 2001 mergând către 46% în 2021 însă cu o pondere încă foarte ridicată. Vedem că abuzul fizic sever, bătaia cu diferite obiecte sau bătaia în urma căreia copilului îi rămân urme, nu scade în același trend.”
Spre deosebire de bătaia aplicată copiilor, mult mai rară acum, numărul de abuzuri sexuale petrecute în afara familiei este similar cu cel de acum 10 ani, mai spune sociologul Ciprian Grădinaru:
„Abuzuri grave, cum este abuzul sexual, care lasă urme foarte importante, răspunsurile sunt similare. Procentele părinților care spun că al lor copil a fost victima unui abuz sexual este de aproximativ 3 procente.”
Studiul arată că și abuzurile împotriva elevilor comise la școală au scăzut mult anul trecut față de anul 2001, cel fizic de la 31 % la 5%, iar cel emoțional de la 68% la 22%.
Aura Stănculescu, consilier școlar:
„Noi avem de lucrat și la lejeritatea cu care ei să și spună lucrul acesta: Ni s-a încălcat dreptul X sau Y. Ne interesează, deasemeni, în relațiile cu profesorii, să înțeleagă cât de important este un mediu stabil, un mediu predictibil la clasă. Un elev care intră la clasa unui profesor cu teama că nu se știe în ce toane sau în ce dispoziție este profesorul nu va fi concentrat la conținuturile academice pe care acesta urmează să le livreze.”
La dezbaterea organizată de organizația Salvați Copiii, psihiatrul Gabriel Diaconu a atras atenția că abuzurile au efecte diferite pe termen lung:
„Copilul cu tulburări de comportament alimentar, copilul care are dificultăți în achiziția anumitor comportamente sociale, nu contează. Luăm drept exemplu această perioadă pandemică prin care trecem și putem foarte bine să pozităm că restricția socializării în cazul copiilor, adică felul în care noi am procedat din motive medicale, restricționând accesul copiilor unul la celalalt s-ar putea că este o formă de abuz. De ce? pentru că, pentru dezvoltarea copiilor, este crucial să formeze prietenii, să formeze joc, să interacționeze în sisteme complexe.”
Autor: Anca Grădinaru