Angajatorii din România întâmpină tot mai des probleme atunci când vor să angajeze muncitori calificați.
Potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup, compania de cercetare în domeniul resurselor umane, România se află pe locul 3 în lume în ceea ce privește deficitul de angajați talentați, după Japonia și Taiwan.
72% dintre firmele de pe piaţa locală au această problemă, deși numărul de locuri de muncă disponibile a crescut în al treilea trimestru din 2016.
Cele mai mari probleme sunt în găsirea de meseriaşi calificaţi, muncitori, ingineri şi operatori de producţie, arată studiul.
În Japonia, 86% dintre firme au dificultăţi în a găsi angajaţi calificaţi, iar în Taiwan 73%. România este urmată de Hong Kong , Turcia şi Bulgaria.
“Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăţi fiind dublă faţă de media europeană. În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, a declarat directorul de marketing Manpower, Corina-Bianca Gonteanu.
Posturile care sunt greu de ocupat sunt cele de meseriaşi calificaţi, urmate de muncitori, ingineri şi operatori producţie.
În top regăsim şoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri şi restaurante (locul 6), programatori (locul 7), vânzători (locul 8), contabili (locul 9) şi manageri (locul 10).
În încercarea de a rezolva problema, mai bine de jumătate dintre angajatori oferă beneficii şi avantaje suplimentare candidaţilor. De exemplu, investesc în dezvoltarea personalului existent, iar aproape jumătate dintre ei oferă și salarii mai mari.