Sănătatea mintală la locul de muncă: în România anului 2024, 65% dintre angajați au raportat că resimt frecvent stres la locul de muncă, în timp ce 60% au prezentat simptome de burnout, cele mai frecvente fiind oboseala emoțională și scăderea eficienței.
60% dintre respondenții unui studiu, angajați, au raportat simptome de burnout
În România anului 2024, 65% dintre angajați au raportat că resimt frecvent stres la locul de muncă, în timp ce 60% au prezentat simptome de burnout, cele mai frecvente fiind oboseala emoțională și scăderea eficienței.
Aproximativ 45% dintre respondenți au menționat că nu primesc suficient sprijin pentru sănătatea mintală din partea angajatorului, iar 27% dintre lucrători au raportat că au avut simptome de anxietate severă, legate în special de suprasolicitare și lipsa clarității în cerințele de muncă.
Peste 20% dintre respondenții studiului nu au un somn odihnitor
17% din respondenți au avut dificultăți semnificative la adormire tot timpul sau marea majoritate a timpului și 21% au pe o durată majoritară de timp un somn neodihnitor. La angajații sub 25 de ani, procentul cu tulburări de somn foarte semnificative ca durată ajunge la 26%, iar epuizarea psihică și fizică apare majoritar ca durată la 19%. Procentele ajung însă la 32-33% la cei sub 25 de ani, indiferent de sex.
Un procent de aproximativ 10% au simptome depresive în majoritatea timpului sau tot timpul, iar procentele cresc îngrijorător pentru angajații tineri (tristete 23%, încredere de sine scăzută 22%, lipsă interes 17% și vinovăție 15%.
Burn-out ul însă are în populația studiată un scor semnificativ mai ridicat decât cel de depresie, se arată într-un studiu derulat de Clinicile Hope în 2024.
Sănătatea mintală în rândul copiilor și adolescenților
Conform studiilor recente, prevalenţa tulburărilor mintale în rândul adolescenţilor din România este de 11,2%, transmite UNICEF.
Alte date relevă că 32% dintre fetele de 15 ani din România au avut sentimente de însingurare de cele mai multe ori sau mereu în ultimul an, un procent semnificativ mai mare decât cel de 21%, în cazul băieţilor.
Printre cele mai frecvente tulburări mintale diagnosticate se numără: tulburările de conduită (24,19%), tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (22,65%), tulburările de anxietate (19,23%), tulburările din spectrul autist (14,47%), episodul depresiv (9,14%), tulburările de ataşament (4,3%), fobia şcolară (3,10%) şi tulburările de comportament alimentar (2,88%). Aproximativ 22.000 de copii şi adolescenţi trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: 13 state din SUA au dat în judecată TikTok pe motiv că afectează sănătatea mintală a adolescenților | AUDIO