Confidenţialitate

Studiu: 65% dintre angajatori cred că absolvenții școlilor profesionale sunt slab pregătiți

65% dintre angajatori sunt nemulțumiți de calitatea pregătirii practice din învățământul profesional din România, arată un studiu realizat de OMV Petrom.

Mai exact, anagajatorii consideră că nivelul pregătirii practice al absolvenților din școala profesională este slab și extrem de slab.

Același studiu mai arară că 7 din 10 dintre managerii de resurse umane consideră că învățământul profesional este neadaptat cerințelor pieței. Este motivul pentru care anagajatorii întâmpină dificultăți atunci când vor să recruteze oameni.

Acest lucru este recunoscut și de actualii meseriași.

8 din 10 meseriași spun că adevărata pregătire are loc în afara școlii,  în câmpul muncii, prin îndrumarea primită de la alți meseriași, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie.

Pe de altă parte, 60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi, iar o treime dintre meseriașii în devenire aspiră la statutul de manager și la studii superioare.

Studiul a fost făcut în cadrul proiectului România Meseriașă, o inițiativă de susținere a învățământului profesional, program derulat în parteneriat cu Ministerul Educației.

Au participat la sondaj peste 200 de companii care angajează meseriași, peste 200 de meseriași și 100 de elevi din învățământul profesional, peste 1300 de persoane cu vârste cuprinse între 18-55 de ani, din mediul urban și rural.