Confidenţialitate

STUDIU: 53% dintre pasagerii români cumpără biletul pe rutele naționale în ziua plecării

Deși se informează online în privința programului curselor, pentru călătoriile în țară românii nu apelează la plățile online când își achiziționează biletele. Potrivit unui studiu comandat de FlixBus, 53% dintre pasagerii români cumpără biletul pe rutele naționale în ziua plecării.

Rezultatele studiului arată că mai mult de jumătate dintre călătorii cu autocarul pe distanțe lungi în România (53%) obișnuiesc să cumpăre biletul la momentul realizării călătoriei, iar dintre aceștia, 80% folosesc mijloace clasice de achiziționare (direct de la șofer, din autogară sau agenție) și doar 20% apelează la metodele de plată online.

Chiar și în cazul celor care își achiziționează biletele de călătorie din timp (47%), mai mult de jumătate dintre ei apelează la modalități de plată clasice (54%), în timp ce 46% folosesc modalitățile de plată online.

Doar 32% dintre toți călătorii obișnuiesc să achiziționeze biletul pentru autocar online, cei mai mulți dintre ei preferând să facă achiziția cu cel puțin o zi înainte de realizarea călătoriei, potrivit studiului derulat în colaborare cu MKOR Consulting.

Vârsta nu influențează obiceiurile de cumpărare, păstrându-se procente similare de aproximativ 30% a celor care plătesc online pentru toate categoriile de vârstă.

Atunci când se informează despre opțiunile pe care le au pentru a se deplasa dintr-un oraș în altul, călătorii români apelează la diferite metode de căutare.

Potrivit studiului derulat de online de FlixBus, mediul online este principalul canal de informare. Cu toate acestea, deși se informează preponderent online în privința curselor de autocar, pasagerii români încă preferă să plătească biletele de călătorie la șofer. Astfel, 60% dintre cei care călătoresc cu autocarul obișnuiesc să achiziționeze biletul direct de la șofer, de cele mai multe ori chiar la momentul călătoriei.

Cei mai mulți dintre pasagerii care călătoresc cu autocarul pe distanțe lungi în România utilizează Google (51%) sau accesează site-urile agențiilor de transport (36%) și ale autogărilor (32%) pentru a afla informații despre cursele de autocar.

Sursele de informare online sunt utilizate în special de cei care locuiesc în orașe mari în proporție de 56%, în timp ce majoritatea locuitorilor zonelor rurale și ale orașelor mici folosesc încă tind să apeleze la t surse de informare offline. Pentru orasele medii procentul scade la 50%, în timp ce pentru localitățile mici (cu mai puțin de 15.000 de locuitori) doar 47% dintre pasageri optează pentru surse de informare online.

Mediul online este utilizat ca sursă principală de informare în aceeași măsură de catre persoanele tinere cat si cele cu vârste cuprinse între 18 și 53 de ani (54%). Totuși, persoanele cu vârste cuprinse între 54-64 ani încă apelează la surse de informare offline (telefonic la agenție, direct din autogară sau de la șofer) în proporție de 51%.

Studiul a avut un eșantion de 1064 respondenți cu vârste cuprinse între 18-64 ani, persoane care au călătorit cu autocarul în România în ultimul an, cel puțin o dată sau de două ori. Eșantionul este reprezentativ național, pe criterii de distribuție geografică (regiuni de dezvoltare, gen și vârstă). Dintre aceștia, 74% călătoresc cu autocarul de câteva ori pe an sau mai des. Mai mult, una din cinci persoane călătorește de cel puțin câteva ori pe lună pe distanțe mai lungi de 100 km (19%).