Confidenţialitate

STUDIU: 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României | AUDIO

Peștii și păsările din Dunăre se scaldă în plastic. 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României, arată un studiu realizat de două asociații, „Mai Mult Verde” și „Global Water Partnership”.

Raportul prezintă situația gravă: jumătate din cele 100 de tone este reprezentată de microplastic. Aceste particule mici de plastic provin de la ambalaje din plastic, de la vesela de unică folosință și de la materiale izolante folosite pe șantiere.

Specialiști: Microplasticele sunt considerate a fi vectori de transport pentru alți poluanți

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Microplasticul se face nano și intră prin pereții celulei – așa de mici. Deci, este o otravă cu efect întârziat”, spune un specialist.

„Microplasticele sunt poluanți cu potențial toxic asupra biotei acvatice. Sunt studii făcute în literatura de specialitate care au demonstrat că microplasticele odată ingerate de pești traversează peretele intestinal și se bioacumulează în țesuturi. Mai mult decât atât, microplasticele sunt considerate a fi vectori de transport pentru alți poluanți, astfel, este favorizată și pătrunderea altor poluanți în organismul acvatic, care poate provoca diferite afecțiuni”, explică o altă specialistă.

Cel mai extins studiu pe microplastice, realizat în România, s-a derulat din primăvara anului 2022 până în primăvara anului 2023

Polietilena a fost identificată în toate probele – au arătat experții în prezentarea video a raportului. Acest polimer este întâlnit în majoritatea ambalajelor alimentare și produselor de uz casnic precum pungile și recipientele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cel mai des întâlnit polimeri în probele pe care le-am analizat a fost polietilena. De asemenea, polipropilena a fost identificată și noi acum vorbim despre pești, vorbim despre Dunăre. Da, peștele pe care îl consumăm și noi și mai apoi plasticele pot ajunge în organismul uman. De asemenea, sunt studii care arată că au fost identificate microplastice în sângele uman, în placentă și chiar și în laptele matern. Prin urmare, plasticul a ajuns să fie oriunde”, a explicat o specialistă.

Polipropilena (prezentă, de asemenea, în majoritatea probelor) se găsește în compoziția unor produse precum capace, electrocasnice, bare și țevi

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cu ajutorul microscopului electronic putem vedea evoluția procesului de degadare asupra plasticelor. Această imagine ne arată faptul că un fragment macroplastic a suferit mai multe procese repetate de degradare încât se descompune și în particule mai mici microplastice. În imaginea microscopică capturată observăm fire de plastic, care au diametru de 670 nanometri. Observăm în imaginea alăturată un fir de păr al cărui diametru măsurat este de 67 micrometri – adică, firul de plastic este de 100 ori mai mic decât firul de păr uman”, a mai explicat un specialist.

Analizele s-au făcut din primăvara lui 2022 până în primăvara acestui an în trei secțiuni pe traseul românesc al Dunării: Moldova Veche, Gruia (în aval de Porțile de Fier II) și Isaccea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Investigație The Guardian: 98% din locuitorii Europei respiră un aer extrem de nociv. Care este situația în România | AUDIO