”Am pornit proiectul dintr-o frustrare a noastră că țara în care suntem nu este eficient promovată și pierde anual foarte mulți turiști. Mai mult decât atât, țări cu mai puțin potențial decât al nostru sunt mult mai bine promovate. Astfel, într-o seară ne-am gândit că este timpul să facem ceva. Am pus pe hârtie diferite idei și moduri prin care putem promova România și rezultatul a fost Călător prin România”, explică Constantin Iulian Tănașcu, președintele “Călător prin România”, masterand la Academia de Studii Economice din București.
Alături de mai mulți prieteni și colegi, el a pus bazele unei organizații neguvernamentale prin care încearcă să atragă românii dar și turiștii străini să descopere mai bine România. Inițiativa lor a ajuns și la autorități și acum spun că au fost contactați de cei de la Ministerul Turismului pentru un parteneriat.
”Ne-am orientat pe partea de Facebook și ne-am gândit să realizăm o pagină în interiorul căreia să prezentăm obiective turistice atât turiștilor naționali, cât și internaționali și să dezvoltăm un spațiu în care turiștii să prezinte obiectivele turistice din călătoriile lor împreună cu impresii. Văzând că din ce în ce mai mulți oameni participă la acest proiect și că primim mesaje cu obiective turistice, cât și feedback cu ce ar face ei pentru un turism mai eficient, ne-am gândit că este timpul să mergem puțin mai departe. Nu aveam foarte mulți bani atunci și ne-am gândit că cel mai bine ar fi să înființăm o asociație în care să investim timp, creativitate și tot ce învățasem în facultate, la locurile de muncă și la alte evenimente la care am participat.
După ce am înregistrat totul sub forma unei asociații, colega mea și cu mine ne-am gândit că este timpul să dezvoltăm ceva. Primul proiect pe care l-am adus în prim-plan este o plaformă tradusă, pentru început, în patru limbi (chineză, română, spaniolă și engleză, urmând să fie tradusă și în franceză) care să cuprindă toate obiectivele turistice din România (nu doar cele cu cod LMI, ci absolut toate, chiar și acelea de care se știu foarte puține – ex: Turnul Hotarani, vechi de 500 de ani, din comuna Fărcaşele), portul popular/județe, elemente de gastronomie/pe județe și locuri de cazare (testate de noi pentru a vedea că au condiții foarte bune pentru turiști). De curând am fost contactați de cei de la Ministerul Turismului pentru un parteneriat și sperăm că această platformă să fie utilă României”, spune Constantin Iulian Tănașcu, președintele “Călător prin România”, pentru europafm.ro.
”Un alt proiect pe care vrem să îl lansăm în curând este cel de digitalizare a turismului. Proiectul a fost început la un nivel mic în Cluj, dar noi sperăm să îl facem puțin mai bine. Suntem în tratative cu Primăria din Giurgiu, locul în care o să implementăm pentru prima dată acest proiect.
El constă în niște plăcuțe care conțin denumirea obiectivului turistic și un cod QR. În momentul în care acest cod este scanat, o să trimită turistul spre platforma realizată de noi unde respectivul poate să găsească informații despre obiectivul turistic (istorie, arhitectură, legende) în mai multe limbi precum și fotografii. Nu întâmplător este ales orașul Giurgiu deoarece aici se înregistrează cel mai mic număr de turiști, chiar dacă sunt foarte multe obiective turistice. Dacă vom resuscita turismul din această zonă, ne vom extinde spre București și tot sudul României”, povestește Constantin Iulian Tănașcu.
”Avem foarte multe clădiri de patrimoniu care ar putea să atragă sute sau chiar mii de turiști și care ar putea să aducă orașelor venituri frumoase. Prima clădire pe care am reușit să o salvăm este clădirea primul Senat al României, clădire istorică, în care însuși Cuza a ținut o cuvântare, aflată în stare avansată de degradare și care sperăm să o transformăm într-un muzeu.
Clădirea are un potențial enorm, mai ales că la subsol se găsește un amfiteatru de 70 de locuri. În prezent s-a refăcut fațada, locul a fost împrejmuit, s-a refăcut acoperișul și ramele geamurilor care stăteau să cadă. Lucrările au început anul trecut și vor continua anul acesta. Un alt proiect, este Hotelul Concordia, clădire de patrimoniu, loc în care Cuza a semnat punerea sa pe tron ca domn al Țării Românești și al Moldovei și care, în prezent este în Centrul Vechi și este o ruină.
Proprietarul, o firmă străină, nu dorește să comunice cu noi (chiar dacă refacerea o să fie complet gratis). După ce terminăm și cu această clădire, ne vom orienta spre culele care au supraviețuit furiei sătenilor și care se găsesc cu precădere în zona de vest a României. Am discutat cu cei de la Monumentalist și considerăm că este timpul să le salvăm și să le introducem într-un circuit turistic”, completează Constantin Iulian Tănașcu.
Pagina de Facebook prin care organizația caută să-și facă activitatea cunoscută și să atragă turiștii este https://www.facebook.com/RomanianTraveller