În contextul scumpirilor din ultima vreme – vorbim inclusiv de tarifele pentru regia de cămin – studenții cer Guvernului o bursă mai mare. În acest moment, valoarea bursei este de 700 de lei pe lună. Sumă care nu a mai fost modificată din 2017.
Iancu Teodor – vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România: „Am propus noi în contextul noii Legii a Educației a fost că această alocație să fie fixată la un procent din salariul minim”
„Nu este în regulă să stabilim o valoare din pix pentru că asta s-a întâmplat în 2017. S-au mărit bursele, a fost foarte bine pentru că s-a pus o valoare din pix acolo în lege. Problema e că neexistând un indice real al costului de trai pe care noi să-l corelăm, acea valoare a rămas uitată în lege și, evident, a rămas uitată și în timp pentru că realitățile au depășit-o.
Ceea ce am propus noi în contextul noii Legii a Educației a fost că această alocație să fie fixată la un procent din salariul minim. Noi am propus la acel moment ca alocația bugetară să reprezinte 12% din salariul minim și, eventual, bursa minimă să fie stabilită tot la un procent din salariul minim”, a explicat Iancu Teodor – vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
Unele universități au decis să crească în acest an și cu 150% tarifele din cămine.
Iancu Teodor: „Dacă noi vorbim de o cazare de 300 de lei pe lună, este absolut evident că niciun student nu poate să-și asigure trei mese pe zi cu 400 de lei pe lună”
„Foarte multe universități, din păcate, care au păstrat același regim, există și universități care au crescut regia de cămin cu un procent rezonabil – mă gândesc la 10-15%. Dar există și foarte multe universități care au crescut și regia de cămin cu 100-150%. Vă dați seama, să crească regia de cămin de la 150 la 300 de lei în contextul în care bursa se presupune a acoperi cheltuielile de casă și masă este absolut insuportabil din punct de vedere economic.
Și aici e cea mai mare problemă pentru că însăși Legea Educației prevede că bursa trebuie să acopere cazarea și masă, ori dacă noi vorbim de o cazare de 300 de lei pe lună, este absolut evident că niciun om, niciun student nu poate să-și asigure trei mese pe zi cu 400 de lei pe lună”, a mai explicat Iancu Teodor.
Sursa foto: Shutterstock