Managerul Institutului bucureștean de Boli Infecțioase „Matei Balș” a afirmat, joi, la o întâlnirea organizată la sediul Primăriei Capitalei, că se impune testarea a 10.514 persoane din oraș, ca o măsură de prevenție a răspândirii infecțiilor cu coronavirus.
„Vorbim de un eșantion de 10.514, alocat la două milioane de locuitori ai Bucureștiului. Avem 188 de persoane pozitive. Cele mai multe în Sectorul 2: 116. Datele sunt într-o dinamică alertă și, probabil, mâine vorbim despre altceva.(…) Vom aplica două tipuri de teste: unul rapid pentru a vedea câte persoane au trecut prin infecție, și încă un test, care să ne spună prezența virusului în circulație. Nu vom mai duce persoanele la spital, ci le vom trata la domiciliu. Primăriile trebuie să spele străzile continuu. Unde este curățenie, nu este virus. (…) Vom identifica nivelul de circulație a virusului și zonele în care este necesară intervenția”, a spus medicul Adrian Streinu-Cercel.
O echipă va face, în zilele următoare, eșantionarea populației și se va stabili care sunt oamenii ce vor fi testați.
- Adrian Streinu-Cercel & Gabriela Firea
„Sectorul 2 are cele mai multe cazuri, în momentul de față. Încărcătură de oameni din blocuri este mare. (…) Nu se pune problema să venim în casa oamenilor. Președintele blocului va chema locatarii în fața blocului. Testul se face în stradă, în afara blocului. Timpul de reacție pentru test este de 15 minute, așa că în 30 minute puteți avea rezultatul prin SMS”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.
Managerul Institutului „Matei Balș” a explicat că oamenii nu trebuie lăsați să se îmbolnăvească, aceasta fiind o evaluare științifică.
Au fost alocate 13 mașini pentru aceste testări.