Confidenţialitate

Strategia Națională de Apărare a Țării, trimisă Parlamentului. USR critică documentul

Președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului Strategia de Securitate a României pentru următorii patru ani, document adoptat de CSAT recent.

Legislativul urmează să aprobe strategia.

USR a anunțat deja că nu va vota strategia pentru că autorii au eludat combaterea corupției dintre prioritățile autorităților.

”În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țăriii, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar. E ca și cum o dată cu dispariția lui Liviu Dragnea din prim-plan toate problemele s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat. Simplul fapt că acum la putere e PNL nu schimbă cu nimic datele problemei. România încă n-a reparat dezastrul legislativ din justiție lăsat în urmă de regimul Dragnea”, a declarat Dan Barna.

În documentul trimis Parlamentului, se arată că pandemia de coronavirus este cea mai grea încercare prin care trec eRomânia din 1989 încoace.

Autorii cred că în condițiile în care pandemia poate fi ciclică, sistemul național de sănătate trebuie întărit, el având în prezent o capacitate redusă de a face față șocurilor.

Tot pe plan intern, experții în Securitate care au întocmit strategia susțin că printre vulnerabilitățile naționale se află slaba educație a românilor în ceea ce privește recunoșterea unor știri false și a protejării datelor aflate pe internet dar și lipsa gândirii critice.

Strategia Națională prevede operaționalizarea Proiectului România Educată, fară a preciza concret și cum se va face asta.

Pe de altă parte, România își propune să-ți consolideze capacitatea de apărare militară și de descurajare în condițiile în care se arată în document, Federația Rusă se comportă agresiv și a militarizat zona Mării Negre.

În acest context, România vrea să-și intensifice cooperarea militară cu Statele Unite.

În același timp însă, România este atentă și la proiectul european de securitate în condițiile reconfigurării relațiilor bilaterale între anumite state.