Marți la prânz, Parlamentul European (P.E.) a păstrat un minut de reculegere în memoria jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată la 16 octombrie în fața casei sale, după ce o bombă amplasată sub mașina ei a explodat.
În memoria celebrei jurnaliste din Malta a fost organizată o dezbatele în Legislativul european, reunit între 23 și 26 octombrie în sediul de la Strasbourg.
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunțat marți, 24 octombrie, că sala în care se țin conferințele de presă ale instituției va purta de acum înainte numele jurnalistei malteze asasinate.
„În calitate de președinte al Parlamentului European, de cetățean și jurnalist, aș dori să îmi exprim sentimentul de indignare față de uciderea brutală a lui Daphne Caruana Galizia. A fost o femeie curajoasă și un jurnalist bun. A reprezentat tot ce este mai bun în această profesie: a căutat adevărul, faptele și a refuzat să lase pe cineva să îi stea în drum.” Antonio Tajani, președintele P.E.
În ancheta privind organizarea asasinatului va fi implicat și EUROPOL. Este necesară o anchetă internațională, indiferent de eforturile pe care promite că le face Malta, a mai spus președintele Parlamentului European.
„Moartea lui Daphne nu trebuie să rămână nepedepsită (…) Sunt încrezător că autoritățile malteze nu se vor da în lături de la niciun efort de a afla cine este răspunzător.” Antonio Tajani, președintele P.E.
Ucisă la 16 octombrie, Caruana Galizia devine un simbol pentru jurnaliștii care scriu anchete despre politicienii de la vârful puterii și care trăiesc zilnic în pericol. Este motivul pentru care Parlamentul European a abordat subiectul în ședința de plen de marți. A fost abordată problema protecției jurnaliștilor.
„Exemplul oferit de Daphne nu trebuie uitat. Alături de vicepreședinții și chestorii PE am decis ca sala de presă de la Strasbourg să poarte numele Daphne Caruana Galizia.” Antonio Tajani, președintele P.E.
Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a scos la iveală afaceri compromițătoare și fapte de corupție comise de politicieni. De mai multe ori a ajuns în fața instanței. Dezvăluirile sale au dus la convocarea de alegeri anticipate în vara lui 2017 iar premierul maltez, Joseph Muscat, alături de soție, este vizat de o serie de dezvăluiri privind legăturile sale cu scandalul mondial „Panama Papers”(oficiali de rand înalt care își ascundeau averile în offsore-uri din diverse state).