Confidenţialitate

Strănutul: sursa infectării în cazul gripei și răcelii

Cu ocazia instalării treptate a sezonului rece și asocierii acestuia cu gripa, vorbim despre strănut. Mai precis despre fatpul că prin strănut este expulzat un nor de mare viteză, care poate contamina o cameră în câteva minute.

Cercetatori ai unui Institut de Tehnologied din SUA, au ajuns la această concluzie prin analiza înregistrărilor video a unor persoane care strănută.

Este bine cunoscut faptul că prin stranut se pot răspândi boli infectioase, cum ar fi gripa, deoarece virusurile suspendate în picăturile eliminate prin strănut pot fi inhalate de alte persoane sau depozitate pe suprafețe de unde pot ajunge să-i infecteze ușor pe cei din jur.

În câteva minute, picăturile de secreții pot acoperi o suprafață de mărimea unei camere normale.

Studiind mai mult dinamica strănutului am putea afla noi modalitati de a preveni raspandirea bolilor, mai ales în timpul epidemiilor sau pandemiilor.

Între timp, cel mai important este să ne spălăm pe mâini.

Cum ajung microorganismele în corpul nostru? Ruta cea mai obișnuită este pe cale orală. Iar cauza principală este igiena precară a mâinilor.

Cel mai important element în igiena mâinilor nu este folosirea apei fierbinți de exemplu, ci este folosirea săpunului urmată de efectuarea unor mișcări de frecare energice. Astfel, bacteriile sunt dislocate și eliminate de pe suprafața pielii.

Specialiștii recomandă ca spălatul pe mâini să dureze cel puțin 20 de secunde.

Nu uitați de partea exterioară a mâinilor, de spațiile dintre degete și de unghii, unde bacteriile se pot depozita cu ușurință.