O porțiune dintr-o stradă din orașul Slănic Prahova s-a surpat în această dimineață. Momentan, nu se cunosc cauzele incidentului, însă autoritățile locale bănuiesc că sub asfalt ar exista o cavernă, în urma exploatațiilor de sare. Sectorul a fost închis circulației și se ia în calcul evacuarea populației din zonă, dacă tasarea va continua.
UPDATE 12:26. Prefectura Prahova: 20 de persoane au fost evacute din proximitatea zonei afectate
Derpartamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Prevectura Prahova au anunțat că șeful DSU, Raed Arafat a dispus evacuarea a 20 de persoane care locuiesc în zonă.
„Având în vedere situația de urgență produsă în localitatea Slănic din județul Prahova, generată de tasarea terenului, urmată de formarea unui crater cu adâncimea de aproximativ 2 m pe o suprafață de peste 60 de mp, la nivelul MAI a avut loc o analiză prin care secretarul de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat, a dispus trimiterea la fața locului a unei echipe formată din personal DSU și IGSU, urmând ca aceasta să fie completată în cel mai scurt timp cu specialiști în domeniul construcțiilor și minieri. Totodată, a fost dispusă și măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiștii în domeniu”, informează DSU.
„În prezent, ca măsură preventivă s-a dispus evacuarea a 20 de persoane aflate în blocurile din proximitatea zonei afectate! Ulterior, în funcție de evoluția situației de urgentă și analiza comisiei de specialitate vor fi dispuse si alte măsuri necesare”, precizează Prefectura Prahova.
Știre inițială
Surparea s-a produs pe strada 23 August, chiar în fața sediului Poliției.
Cel mai probabil, spun autoritățile locale, incidentul are legătură cu zăcământul de sare pe care stă întreaga localitate.
Primarul Costea Daneluș: „Dacă continuă tasarea, normal că vom ajunge să evacuăm populația”
„S-a făcut o cavernă aici, în stradă. Sarea în Slănic se exploatează de 2.000 de ani, ce știm noi, de pe timpul dacilor. În rest, nu știu nimic, iar documente nu avem decât de 150 de ani. Înainte nu știe nimeni ce se întâmplă și pe unde au fost mine de sare. Vă dați seama, că acesta e Slănicul, ca orice oraș care e așezat pe zăcământ de sare. Dacă continuă tasarea, normal că vom ajunge să evacuăm populația. Avem un bloc în apropiere”, a declarat primarul orașului Slănic Prahova, Costea Daneluș.
Zona a fost restricționată accesului pietonal și rutier, iar experții urmează să determine cauza surpării.
În paralel, localnicii spun că și apa din Lacul Baia Baciului, cel mai mare lac sărat din stațiune, ar fi intrat, la propriu, în pământ.
Sursa foto: Facebook / DSU