Confidenţialitate

Stop Rujeola: ”Am văzut că statul nu prea se implică și am hotărât că poate e cazul să facem noi ceva, ca organizație din societatea civilă”

Asociația Freedom Smile, cunoscută în special datorită organizării evenimentelor cu scriitori români în diaspora ”Scriitori despre România” și prin programul de donații de calcultoare together4edu.ro, a demarat o campanie prin care caută să strângă fonduri pentru achiziționarea a 1000 de doze de vaccin ROR care să ajungă la medicii de familie care au nevoie de acestea.

Proiectul ”Stop Rujeola!” a pornit cu o constare tragică pentru România anului 2018: ”Au murit 59 de copii , toți nevaccinați. Alți 20.000 au fost sau încă sunt bolnavi. Și în fiecare săptămână sunt alte sute de cazuri noi. Am văzut că statul nu prea se implică și am hotărât că poate e cazul să facem noi ceva, ca organizație din societatea civilă”, declară Cristi Corobană, director Asociația Freedom Smile.

”La începutul proiectului am făcut un studiu chestionând 200 de medici de familie. Am constatat că sunt două categorii de părinți: cei care nu pot și cei care nu vor. Cei care nu vor sunt cei care refuză vaccinarea, din motive puțin obscurantiste, în opinia mea, poate și ca urmare a campaniilor antivaccin de pe net.

Noi, în proiectul acesta, în primă fază, ne ocupam de cei care nu pot. Vaccinul este asigurat gratuit de către stat și acum nu mai este criza care era în 2017. Dar se face prin medicul de familie. Sunt zeci de mii de copii care nu sunt arondați la niciun medic de familie. Fie din cauză că părinții sunt plecați în străinătate, fie că în zona rurală există un medic de familie la 20 de sate.

Noi, prin campania asta, vom asigura vaccin pentru 10.000 de copii care nu sunt înregistrați la nici un medic de familie. Vaccinarea se va face de către personal sanitar calificat, nu de către voluntarii noștri”, explică Cristi Corobană.

”Pentru a fi eficient, vaccinul ROR se face de două ori: la 9 luni și la 4 ani. Dacă la 9 luni rata de vaccinare este destul de bună, mămicile fiind în concediu de maternitate și ocupându-se de bebeluși prin vizitele la pediatru-medic de familie, în timp ce la trei-patru ani, când se face rapelul – al doilea vaccin care ar trebui să dea imunizarea de 99%, este jale. Părinții deja sunt ocupați, unii sunt plecați în străinătate, copiii nu mai sunt văzuți de medic și nefiind imunizați iau virusul foarte repede, mai ales când ajung la grădiniță sau școală, rujeola fiind o boală contagioasă”, completează Cristi Corobană.

Pentru a contribui la vaccinarea a 10.000 de copii care nu sunt înregistrați la nici un medic de familie este suficient un SMS trimis la numărul 8838 cu textul STOP RUJEOLA, fiecare mesaj fiind echivalentul unei donații de 2 euro.

Nu întâmplătoare este cifra stabilită de organizație. La un volum de peste 10.000 de doze prețul scade în jurul valorii unui SMS din cadrul campanie de donații.

Rujeola (sau pojarul) este o boală infecto-contagioasă care se manifestă prin febră, erupţie, complicaţii frecvente şi severe. Rujeola poate să apară la orice vârstă, dar vârful de incidenţă este între 2 şi 5 ani, iar în ultimii 2 ani au fost în România înregistrate cazuri numeroase la copiii sub 2 ani.