Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Este cel mai banal și mai prețios element natural, de care depinde viața și căruia trebuie să-i acordăm o mult mai mare atenție. Sună a truism, dar nu e – cum nu prea știm să avem grijă de natură, nu prea ne-a interesat cum bem apă, atât timp cât o avem la discreție.
În România se consumă anual aproape două miliarde de ambalaje PET, potrivit ultimelor date disponibile. Iar în lume, tot anual, se consumă cam 500 de miliarde de PET-uri. Dintre acestea, mai bine de jumătate, cam 52%, sunt PET-uri în care s-a îmbuteliat apă.
Dacă nu vă îngrijorează cifrele astea, ar cam trebui. Plasticul de tip PET ne-a invadat râurile și mările, iar acum în multe locuri apa este contaminată inclusiv cu particule de microplastic. Deși acesta nu vine doar din ambalajele PET, este dăunător, iar efectele prezenței plasticului în organismul uman încă nu au fost pe deplin studiate.
Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei – cel mai de preț bun al naturii, alături de aer, fără de care nu am putea trăi. În fiecare an, Națiunile Unite dedică această sărbătoare unui anumit domeniu legat de apă – iar în 2023, acesta este „accelerarea schimbării”, adică trecerea la modele de hidratare mai sustenabile și mai puțin nocive apei în sine și mediului înconjurător, în genere. Așa că ne folosim de ocazie ca să vă amintim că depinde, în primul rând, de noi să protejăm apa pe care o bem zilnic, – apa asta, deopotrivă banală și vitală.
Iar un prim pas e să ne reeducăm, noi înșine, și să schimbăm felul în care bem apă. Vă dați seama câte PET-uri nu s-ar mai consuma dacă, de pildă, în loc să ne luăm apă la PET, filtrăm apa de la robinet și bem acasă ori la serviciu din pahar, iar pe drumurile noastre, dintr-un termos sau alt vas reutilizabil…?
Există soluții, totul e să ne schimbăm obiceiurile. Să bem apă de la robinet filtrată printr-un sistem performant e cea mai eficientă, sustenabilă și accesibilă metodă existentă de a reduce consumul de ambalaje de plastic de unică folosință. Și orice gospodărie, clădire, instituție racordată la o rețea de apă potabilă poate accesa un serviciu de filtrare a apei. Apa la viitor trebuie să fie și pentru toți, și a tuturor!
E Ziua Mondială a Apei. Două miliarde de PET-uri pe an doar în România. Există soluții. Gândiți-vă la asta.