Confidenţialitate

ŞTIREA BRAVO: Medlife – Medicii Schimbării

Sistemul medical românesc evoluează încet. Şi ar spune unii, doar în anumite domenii. Dar evoluează. De pildă, după Revoluţie, mai mult de 24 de copii dintr-o mie mureau în primul an de viaţă. Acum, sunt 4 decese la o mie de nou născuţi. Deşi suntem departe de Europa de Vest, nicio ţară din LUME nu a făcut progrese atât de mari.

“În primul şi în primul rând, datorită medicilor şi asistentelor medicale şi a organizaţiilor care au lucrat în acest domeniu. Indiferent dacă i-a ajutat sau nu statul. Sistemul medical românesc nu o să se schimbe niciodată în bine datorită unui ministru sau unui politician. El e impins înainte şi se schimbă în bine datorită acelor medici care reuşesc să îşi facă treaba fără să folosească problemele din sistem ca o scuză, pentru a se pune pe tânjeală”, explică Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

“Omul sfinţeste locul” e o expresie care se potriveşte de minune sistemului medical autohton. Printre noi, sunt şi medici care fac eforturi deosebite pentru pacienţii lor. Puteţi afla poveştile câtorva pe site-ul medlife.ro/medicii-schimbării.

“Exemplul meu preferat, pe atunci erau studenţi, acum sunt medici specialişti. Au remarcat cât de scăzut e accesul la servicii medicale la sat. S-au adunat, au cerut aparutură, au făcut rost de o maşină şi au început să meargă în urmă cu 6 ani prin sate. Le spune “Caravana medicilor”, acorda consultaţii gratuite în cateva sute de sate. Mai sunt exemple. La unul dintre spitalele mari din Nordul României, din judeţul Sălaj, e o echipă de infecţionişti care a reuşit să reducă destul de mult rata infecţiilor nozocomiale. Ei sunt acesti „medici ai schimbării” pe care îi tot aşteptăm. Noi, românii, suntem obişnuiţi să ne pice de sus. Medicii ăştia s-au săturat să aştepte să le pice şi se bat ei pentru pacienţii lor. Şi bine fac”, continuă Vlad Mixich.

Aproape sigur, aţi avut de-a face la un moment dat cu hibele sistemului medical de la noi. Cu puţin noroc, poate aţi cunoscut şi câte un medic precum cei descrişi de Vlad Mixich. E important să le arătăm că îi preţuim.

“Dacă vorbim toată ziua numai despre medicii care nu îşi fac treaba, care sunt spăgari, care sunt corupţi, atunci o sa credem ca toţi sunt la fel. Şi nu e aşa. Daca ai intâlnit un medic bun, care îşi face treaba, e foarte important să vorbeşti despre el. Trebuie să credem în puterea exemplului pozitiv, care are capacitatea de a se răspândi”, încheie Vlad Mixich.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.