Câteva familii de refugiați din Ucraina, care și-au părăsit țara natală din cauza bombardamentelor și a atacurilor din est, au primit o a doua șansă în România. O comunitate mică din Transilvania i-a primit cu brațele deschise și i-a ajutat să se integreze, potrivit stirileprotv.ro.
Localnicii dintr-o comună din Bistrița-Năsăud le-au cedat casele nelocuite, le-au renovat și i-au primit cu prietenie și înțelegere.
Pentru familia Tuşalin, suferințele au început în urmă cu un an și jumătate, când zona din orașul Lugansk în care locuiau a fost bombardată și ocupată de separatiști. Atunci au hotărât să plece; au apucat să își ia la ei doar câteva haine.
În Lugansk, Andrej era inginer, iar soția lui, Svetlana, psiholog. Aveau un apartament cu 3 camere în centrul din care astăzi nu a mai rămas nimic. Cei doi soți și-au luat cu ei șase din cei șapte copii și au venit în România.
Familia Tuşalin a primit o mână de ajutor de la localnicii din Măgura Ilvei. Aici, refugiații au obținut, cu acordul proprietarului, o casă veche, nelocuită, pe care întrega comunitate a renovat-o.
În plus, capul familiei are deja un loc de muncă asigurat: va lucra, tot ca inginer, la o fabrică de prelucrare a lemnului, mai notează sursa citată. Și cei mici vor fi ajutați: un ONG le-a pus la dispoziție o profesoară care să îi învețe intensiv limba română pentru a putea face față la școală.
În zonă urmează să mai fie primite 15 familii de refugiați din Ucraina.