Astăzi, la ştirea bravo, vorbim despre o iniţiativă a Crucii Roşii, din ce în ce mai prezentă în zonele din România în care oamenii nu au acces la un medic, gospodăria de prim ajutor.
Pe scurt, unde ambulanţa nu ajunge, există punctul de prim ajutor din gospodărie.
Digi 24 a găsit un exemplu găsim la Măgurele, în judeţul Tulcea, acolo unde pe timp de iarnă o salvare a Spitalului Judeţean poate ajunge şi în două ore sau chiar deloc. Astfel, la iniţiativa Crucii Roşii, s-a făcut un punct de prim ajutor într-una din gospodării.
Cel mai apropiat punct medical este la 20 de kilometri depărtare.
O localnică este voluntar la Crucea Roşie din anul 2014. Casa femeii este singurul punct de prim ajutor din localitate.
Mariana Pavel este voluntar la Crucea Roşie de anul trecut. La ea acasă îşi primeşte pacienţii, consăteni de-ai ei.
„Îmi place să ajut. O mică plagă, o mică… merg și le pansez, le tratez. Ei ce să facă, puneau un pic de motorină şi trecea, dar acum nu se mai pune aşa ceva”, spune ea.
La Mariana Pavel, oamenii îşi verifică tensiunea, glicemia sau cer ajutor în cazuri mai grave, pentru că ambulanţa ajunge foarte greu în zonă.
Crucea Roşie Tulcea speră ca punctul de prim ajutor din Măgurele să nu fie singurul din regiune.
„Am făcut demersurile necesare pentru a deschide un nou punct la Pardina. Am discutat cu autorităţile locale de acolo, ne-am asumat suportarea cheltuielilor, în jur de 6.000 de euro pe centru”, spune Simona Covaliuc, director la Crucea Roşie Tulcea.
foto: digi24.ro