Confidenţialitate

Ştirea bravo: Un milion de copaci plantaţi în 24 de ore

Liana Buzea vrea să reîmpădurească România printr-un proiect îndrăznet. Sub coordonarea sa, mai mulţi voluntari din Bucureşti, sătui să vadă cum pădurile României dispar rând pe rând din cauza defrişărilor ilegale, au pus la cale o acţiune impresionantă prin care şi-au propus să reînverzească terenurile uitate de autorităţi.

Concret, printr-un parteneriat pe care l-au făcut cu Ministerul Mediului, tinerii voluntari au decis să planteze în luna noiembrie, în doar 24 de ore, un milion de copaci pe terenurile cu probleme din ţară. Acum caută oameni care să se implice în organizarea acţiunii. Plantarea propriu-zisă va avea loc pe 14 noiembrie.

Ideea i-a venit cu 4 ani în urmă, după cel mai important eveniment de salubrizare a României, pe care l-a organizat alături de mai mulţi voluntari. Atunci, oameni din toate colţurile României au luat parte la curăţarea zonelor transformate în veritabile gropi de gunoi. „«Let’s do it Romania!» a fost o acţiune impresionantă. Am reuşit să mobilizăm aproximativ 1% din populaţia României, adică în jur de 200.000 de oameni“, povesteşte tânăra pentru adevarul.ro.

Pentru proiectul de reîmpădurire a României, voluntarii aveau nevoie de pomişori pe care să îi planteze, iar Ministerul Mediului avea nevoie de oameni care să participe la acest demers. Astfel, după mai multe discuţii au ajuns la concluzia că pot bate palma pentru a reuşi împreună să reînverzească România. Au căutat oameni din marile judeţe ale ţării dispuşi să-i ajute, cu ajutorul cărora au identificat zonele cu cele mai mari probleme.

Procesul se va întinde pe ani buni. Voluntarii implicaţi, oameni din toate judeţele ţării, vor fi nevoiţi să aibă grijă de pomişorii proaspăt plantaţi. Aceştia vor salubriza terenurile pe care se vor face plantările, vor uda copacii şi vor avea grijă să crească într-un mod sănătos, urmând să completeze zonele în care nu s-au prins pomii.

Pentru a putea să-şi facă o părere cât mai clară despre situaţia pădurilor din România în acest moment, voluntarii au reuşit să realizeze şi o hartă online a zonelor în care se fac defrişări ilegale. Aplicaţia online este disponibilă pe Google Maps, acolo unde oricine poate să raporteze o zonă cu probleme de acest fel. Până în acest moment, pe harta online au fost făcute în jur de 2.000 de raportări, iar în spatele hărţii online ce se modifică în timp real sunt câţiva oameni care controlează întregul proces.

În fiecare an, în România se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi de pădure.

Bravo din tot sufletul Lianei Buzea şi voluntarilor care o susţin în acest proiect!

 

foto- adevarul.ro