Confidenţialitate

Ștevia românească, plină de beneficii

Ștevia românească, cunoscută și sub denumirea de ștevie de gradină, crește de regulă spontan, împânzind terenurile necultivate și pășunile, însă poate fi și cultivată. Frunzele de ștevie au o mulțime de proprietăți terapeutice și beneficii.

Ștevia are un conținut bogat în vitamine și minerale, printre care: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu și zinc. De asemenea, ștevia este bogată și în fibre, așa că este un aliment prețios în special pentru adepții unei diete vegetariene.

Are un efect antioxidant puternic! Ștevia are un conținut ridicat de antioxidanți, despre care se știe că au capacitatea de a combate stresul oxidantiv și de a preveni instalarea bolilor, dar și îmbătrânirea prematură.

Consumată în cantități moderate, ștevia are efecte purgative, mai ales la persoanele care nu au o dietă bazată pe legume. Ștevia combate constipația, ajută la curățarea colonului și reglează tranzitul intestinal, este o sursă bogată de magneziu și potasiu, care echilibrează din punct de vedere electrolitic organismul. O cantitate de 100 de grame de ștevie  asigură 20% din doza zilnică recomandata de magneziu.

Îmbunătățeste vederea! Vitamina A se regăsește din belșug în ștevie.

Înfrumusețează pielea, datorită conținutului ridicat de vitamina C și vitamina A fiind folosită și sub formă de comprese.

Întărește sistemul imunitar și reduce inflamația! Conținutul ridicat de vitamina C face din ștevie un antiinflamator și antibacterian natural. Gătite, frunzele de ștevie își pierd din nutrienți, mai ales din cantitatea de vitamina C, așa că ideal ar fi să consumi ștevie crudă, în salate sau gătita foarte puțin.

Blanșarea

Pentru pregătirea șteviei, chef Cezar Munteanu recomandă blanșarea.

”Este o operațiune în bucătărie, în care opărim într-un timp scurt anumite alimente (în special legume), introducându-le în apa clocotindă (natur, sărată sau cu adaos acid) pentru a le păstra culoarea și textura adecvată în vederea preparării propriu-zise, urmate de o scufundare în baie cu gheață, pentru a stopa gătirea acestora din inerție”, explică chef Cezar Munteanu.