Senatul va dezbate, în şedinţa plenului de marţi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Documentul a fost adoptat în urmă cu o săptămână de Camera Deputaţilor.
Proiectul a primit luni seară raport favorabil din partea Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei.
Aleșii Comisiei au adus o serie de modificări formei proiectului adoptat de deputați.
Astfel, preşedintele României va putea refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de şefi de parchete (Parchetul General, DNA și DIICOT).
Parlamentarii au adoptat şi un amendament al senatorului PSD Şerban Nicolae potrivit căruia informaţiile referitoare la magistraţi, cooperarea între instituţii și procedurile judiciare constituie informaţii de interes public, cu excepţia celor pentru care legea prevede caracter nepublic.
Un alt amendament stabileşte ca soluţiile adoptate de un procuror să poată fi infirmate de procurorul ierarhic superior, “dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice”.
La propunerea UDMR, magistratul va trebui să aleagă una singură, chiar daca ar avea dreptul la două pensii speciale, iar până la împlinirea vârstei de 65 de ani nu va putea cumula pensia cu salariul.
Nici pensiile speciale nu vor putea fi cumulate cu alte pensii sau indemnizaţii speciale ori de serviciu.
Totodată, membrii Comisiei speciale pentru legile Justiţiei au decis că răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă, penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune împotriva Ministerului Finanţelor Publice și va primi despăgubiri în termen de cel mult şase luni de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.
Apoi, în două luni, Ministerul Finanţelor va sesiza Inspecţia Judiciară în vederea constatării existenţei relei-credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară.