Confidenţialitate

Mai multe organizații cer Ministerului Mediului să respingă propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție a lupului

Federaţia Coaliţia Natura 2000  – din care fac parte mai multe organizații de mediu – cer Ministerului Mediului să respingă propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecţie a lupului. Numărul acestora – spun specialiștii Comisiei – a crescut cu 25% în ultimul deceniu, devenind o amenințare pentru fermieri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-o scrisoare oficială transmisă ministrului Mediului de către Federaţia Coaliţia Natura 2000 se arată că „nu există dovezi ştiinţifice care să susţină schimbarea statutului de animal protejat al lupului”.

Acesta este protejat de lege încă din 1979, în urma Convenţiei de la Berna, cel mai vechi acord la nivel global în domeniul conservării naturii. Ar fi a patra încercare a oficialilor de la Bruxelles de a schimba acest statut pentru lupi. De fiecare dată a fost respinsă.

Federaţia Coaliţia Natura 2000 susține că, evaluarea aprofundată de către Comisia Europeană, în anul 2023, a situaţiei lupului în Uniune a stabilit că daunele aduse animalelor de fermă rămân limitate, iar la scară largă, impactul lupilor asupra animalelor din UE este foarte mic.

Doar 0,065% din oile din UE ar fi prădate de către lup.

Pe de altă parte, experții Uniunii avertizează că sunt 19.000 de lupi în UE, cu 25% mai mulți decât în urmă cu zece ani și că primesc tot mai multe plângeri din partea fermierilor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Canalul Suez ar putea fi lărgit în urma unei inițiative a Egiptului. 12% din comerțul mondial se realizează prin acest canal | AUDIO