Cel mai mare câștigător din creșterea prețului energiei este statul care va încasa în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele și dividendele plătite de companiile din sectorul energetic. Calculul a fost făcut de Asociația Furnizorilor de Energie din România.
Președintele forului, Laurențiu Urluescu, acuză statul că face compensare pe banii altora pentru că furnizorii nu primit nici un ban pentru schema care a început în aprilie:
„Data trecută, cu OUG 118, prima decontare s-a făcut după 7 luni, acum, la OUG 27 deja au trecut 4 luni și încă nu s-a făcut nicio decontare. Toate aceste întârzieri de decontare trebuie suportate financiar de către furnizori.”
În România este în vigoare încă de anul trecut o schemă de compensare a prețului energiei electrice și gazelor.
Concret, consumatorii beneficiază de un preț subvenționat de stat care ar trebui să le achite furnizorilor diferența de preț.
Soluția în vigoare acum are un defect, explică Laurențiu Urluescu:
„O schemă de ajutor unde prețul nu afectează foarte mult consumatorul automat duce la lipsa apetitului de a crește eficiența energetică. Să fim sinceri, în România e loc mult, s-ar scădea consumul foarte mult doar dacă am elimina risipa, ce să mai zic de eficiență.”
Citește și: Președintele Camerei de Comerț a României: “Statul e vinovat de prețurile mari la energie”