Guvernul a adoptat, miercuri, mai multe măsuri economice, dar și medicale în vederea limitării efectelor crizei sanitare provocate de noul coronavirus.
În ședința care a durat aproape 9 ore, Cabinetul condus de Ludovic Orban a aprobat mai multe acte normative, printre care suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, o ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul extinderii epidemiei și hotărârea care le permite părinților, cei care nu lucreaza în sistemele medical și de Apărare să stea acasă cu minorii și să fie plătiți cu 75 la sută din venituri, dar nu cu mai mult de trei sferturi din salariul mediu brut pe economie.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat la B1 TV că statul poate suporta plata șomajului tehnic pentru firmele afectate direct sau indirect de restricțiile impuse prin starea de urgenţă, respectiv durata de 30 de zile, şi care se va putea prelungi apoi cu alte 30 de zile.
Una dintre condiții este ca cifra de afaceri a firmelor afectate să fi scăzut cu 25%.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune la Europa FM că membrii executivului au decis ca șomajul tehnic să fie suportat de stat pentru angajații tuturor societăților afectate, fără discriminare.
Perioada de vacanță programată înainte de epidemie nu va fi inclusă în această facilitate, spune Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii.
În familiile în care ambii părinți activează în sistemele medicale si de apărare (sau doar unul, iar celalalt nu este lăsat de angajator să lucreze de acasă), cel care este angajat în Ministerul de Interne, al Apărării sau al Sănătății primeșre un spor de cel mult 75% din salariul mediu brut pe economie.