Confidenţialitate

Statul lasă companiile private fără angajați, dar plănuiește să aducă în România peste 100.000 de muncitori străini

Mărirea salariilor bugetarilor fără condiții de performanță a coincis anul trecut cu plecarea a peste o sută de mii de angajați din privat în companiile sau instituțiile de stat.

Președintele Camerei de Comerț, Mihai Daraban, atrage atenția că din bilanurile financiare făcute de firmele private anul trecut ies cifre îngrijorătoare.

„Lipsesc 170.000 de salariați. Anul acesta avem 3.895.000 de salariați față de 4.065.000 anul trecut. Credeți-mă că n-aș înclina să spun că acești 170.000 au plecat în străinătate. Eu sunt convins că au migrat către sectorul de stat. Statul a devenit o concurență pentru mediul privat ca angajator.

Nu știu dacă economia mai poate să țină acest aparat administrativ de stat așa cum este el conturat acum”, spune președintele Camerei de Comerț.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu ce soluții vine statul? Vrea să aducă mai mulți muncitori din afara spațiului comunitar în România. După ce Ministerul Muncii a propus dublarea permiselor de muncă de la 7.000 la 13.000 anul viitor, liderii Coaliției de guvernământ supralicitează, până la peste 100.000 de mii.

Discuția a avut loc în ultim maședință a coaliției, spune președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: „Am început să discutăm cotele. Și de la Ministerul Muncii ni s-a adus la cunoștință că anul trecut au fost 7000 de permise date și că anul ăsta propunerea este 13.000. Și le-am spus «Domn’le, am văzut reuniunea patronateloir din hotelărie și restaurante care vorbeau de un deficit de 80.000. Pe ce lume sunteți voi?» Dacă această cotă pe care o vom stabili 1000.000 sau 150.000, nu știu, se consumă, Ministerul Muncii poate să aprobe mărirea și pe parcurs”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Muncitorii ar urma să vină mai ales din Vietnam și din Chile.

Recent, Guvernul a ridicat restricțiile în privința salariilor pe care le puteau oferi angajatorii și intenționează să renunțe și la taxa de 400 de euro pe care o plătesc firmele dispuse să angajeze muncitori străini.