Statul ar putea suporta până la 40 la sută din valoarea facturilor la energie în timpul iernii, au declarat surse guvernamentale pentru postul public de televiziune.
Este vorba de proiectul la care Ministerul Energiei lucrează pentru compensarea facturilor, în condițiile valului de scumpiri din energie.
Mihai Nicuț, jurnalist E-nergia.ro, crede că sunt multe neclarități, deocamdată, în legătură cu aceste compensări:
“Noi trebuie să înțelegem la ce se referă această compensare de 40 la sută, la cine se aplică și la ce preț se aplică. Compensarea se face doar la prețul energiei active sau la factura totală care include și tarife de transport, distribuție, taxe, TVA?
Deocamdată este o nebuloasă, în mod rezonabil, dacă s-ar aplica 40 la sută la o reducere a facturii unui consumator mediu, cel puțin la gaze naturale, pare că este o soluție rezonabilă pentru această iarnă“.
Iarna va veni cu facturi mai mari la gaze: o factură care anul trecut era de 800 de lei, poate ajunge la iarnă, cu același consum, la 1400 de lei, spune Mihai Nicuț:
“Atunci când s-a liberalizat piața de gaze naturale, anul trecut, în vară, era gaz în piață și a existat o concurență foarte mare pentru furnizori să atragă clienți, și asta s-a văzut printr-o scădere a prețurilor în piață.
Au avut un an de zile cu acest preț mic, însă ei vor prinde acum aceste prețuri foarte mari, prețul gazului în piață a crescut cam de 4-5 ori față de anul trecut, ei vor prinde aceste facturi foarte mari și din cauza acestui efect de bază, deci plecăm de la o bază mică și ajungem la prețurile de acum, ei vor resimți în termeni procentuali și mai mare această creștere, însă, un an au avut parte de un preț mai mic.”
În paralel, Parlamentul a adoptat marți, 7 septembrie, legea consumatorului vulnerabil cu venituri mici. Statul va acoperi sută la sută din costul facturii, dacă venitul pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei.
Foto/ Unsplash