Un conflict destul de rar întâlnit la noi s-a iscat între două instituții ale statului, după ce Autoritatea care Supraveghează Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal a amendat Fiscul pentru publicarea așa-numitei liste a rușinii, mai exact a listei persoanelor fizice din România care au datorii mai mari de 1500 de lei către diferitele bugete ale statului.
Sunt 187 de mii de români în această situație, ceea ce nu înseamnă foarte mult, minus vreo cine știe câți dintre ei ale căror nume au apărut din eroare pe această listă. Erori recunoscute și de cei de la ANAF.
De ce a amendat Autoritatea de Prelucrare a Datelor Fiscul? O dată pentru că lista nu a apărut pe site-ul ANAF, ci pe un site asociat, în fapt pare a fi tot un server guvernamental, apoi, pentru că Fiscul nu ar fi asigurat o informare prealabilă a celor 187 de mii de cetățeni care apar pe această listă a rușinii.
Adevarul este că, cel puțin teoretic, poți afla completând câteva fișe pe internet ce datorii ai la stat. Practic, sunt atât de multe încât mai bine te duci la un ghișeu.
Dar nu aceasta este dezbaterea pe care doresc să vi-o propun azi. Înainte de a vorbi despre birocrație sau exces de zel cred că trebuie să facem dezbaterea pe fond. Să stabilim dacă
Dorim sau nu dorim ca Fiscul să continue publicarea acestei liste a persoanelor fizice cu datorii mai mari de 1500 de lei? Efectul este acela de a rușina contribuabilul respectiv, într-o încercare de exercitare a unei presiuni morale asupra acestuia să-și plătească datoriile. După publicarea listei am aflat, de exemplu, că însuși Regele Mihai I are unele probleme cu taxele către stat, iar Avocatul Poporului, Victor Ciorbea e dator vândut și către bănci, dar și către stat.
E bine că am aflat lista datornicilor sau n-ar fi trebuit să aflăm? Cu ce te ajută să știi că vecinul tău nu își plătește datoriile la stat? O să îi reproșezi că de aceea e mizerie în spitale sau că de aceea e învățământul la pământ?