O statuie din Arad, care nu a mai fost expusă public de 92 de ani, va fi readusă în fața publicului. Aceasta comemorează sângeroasele lupte de stradă din timpul Revoluției din 1848-49 din municipiul Arad și va fi expusă în cel mult câteva săptămâni.
Statuia intitulată „Aradul întristat”, care comemorează luptele sângeroase de stradă dintre gărzile naționale maghiare – honvezi, cum erau cunoscute acestea, și trupele imperiale, care s-au desfășurat în Arad în data de 8 februarie 1849, a fost realizată de către sculptorul Aradi Zsigmond, nepotul celui mai important rabin din Arad, reformatorul Aaron Chorin, în atelierul său din Milano, și a ajuns cu trenul în Arad în data 2 octombrie 1869.
Statuia a fost dezvelită în 8 februarie 1873 și a fost amplasată în mai multe locuri din oraș. În anul 1932 a fost demontată și, pentru puțin timp, expusă în Palatul Cultural, iar apoi, în acealași an, a fost depozitată în magazia din pivnița muzeului.
„Am avut o întâlnire de lucru cu domnul Fekete Károly, vicepreședinte al Asociației „Kölcsey” Arad, în vederea extinderii expoziţiei „Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată monumentului „Aradul întristat”. Monumentul este din marmură albă de Carrara. Statuia „Aradul întristat” urmează să fie restaurată de sculptorul Kocsis Rudolf, iar apoi va fi prezentată publicului în expoziția „Tezaur 1848-1849. Repere din Colecţia de relicve a muzeului arădean”, a spus directorul Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.
Expoziția „Tezaur 1848-1849. Repere din Colecţia de relicve a muzeului arădean” se redeschide în câteva săptămâni.
Sursa foto: Facebook / Complexul Muzeal Arad