Confidenţialitate

Statisticile Ministerului Sănătății: 97% dintre pacienți, mulțumiți de serviciile medicale

Sistemul medical românesc este aproape perfect – așa arată statisticile Ministerului Sănătăţii. În 2015, la inițiativa fostului ministru Nicolae Bănicioiu, în spitalele din toată țara pacienții au fost rugați să completeze un chestionar privind calitatea serviciilor medicale.

Aproape 74.000 de pacienţi ar fi completat chestionarele în care şi-au spus părerea despre condiţiile din spitale.

Chestionarele au fost completate în perioada iunie – decembrie 2015.

97,3% dintre pacienți s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți de calitatea serviciilor din spitale;

96,1% spun că au fost mulțumiți sau foarte mulțumiți de timpul de așteptare petrecut pe holurile spitalelor. Mai exact, până când au fost consultați;

94,5% s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți de curățenia din spitale

Doar 0,7% dintre pacienți admit că li s-a cerut “direct sau indirect” șpagă în spital 

Actuala conducere a Ministerului Sănătăţii admite că acele chestionare nu reflectă realitatea din spitalele românești.

”Mecanismul este viciat în sine, în primul rând pentru că acele formulare sunt extraordinar de mari şi complicate. Sunt peste 8 pagini pe care un pacient trebuie să le completeze. Le completează în spital. Ceea ce determină, cel puţin în imaginaţia noastră, o oarecare presiune de a da o apreciere pozitivă.” spune Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Răspunsurile din chestionar sunt trecute în format electronic la secretariatul spitalelor şi trimise la Ministerul Sănătăţii. Aşadar, este foarte simplu ca spitalul să scape de un chestionar care conţine răspunsuri incomode. Actuala conducere a Ministerului spune că va schimba acest mod de lucru în lunile următoare.

 

 

”Principala măsură este oferirea posibilităţii de a completa acest formular după părăsirea spitalului, în liniştea fiecăruia, la el acasă. Va fi introdus ca indicator de performanţă în mod obligatoriu gradul de satisfacţie al pacienţilor după experienţa din spital.”, a precizat Laurențiu Colintineanu.

 

Chestionarele au fost distribuite în spitale începând cu vara trecută şi la momentul respectiv, fostul ministru Nicolae Bănicioiu declara pentru Agerpres că tot ceea ce va fi semnalat de pacienţi, care vor primi un formular la externarea dintr-un spital sau la finalul serviciului medical pe care îl primesc, va fi analizat de Consiliile Etice care se vor constitui în spitale. Unele dintre ele le-au şi constituit, sunt deja operaţionale.”