Statele Uniunii Europene au ajuns la un acord privind reforma migrației, înaintea summitului programat mâine, în Spania, la Granada. Acordul prevede, între altele, solidaritate obligatorie între țările membre și o posibilă prelungire a duratei detenției migranților la frontierele externe ale Uniunii.
Acordul convenit de statele Uniunii Europene stabilește ce proceduri ar trebui urmate atunci când un stat membru se confruntă cu un aflux masiv de migranți și a avut loc în condițiile în care, în ultima perioadă, Italia, a contestat o prevedere legată de rolul ONG-urilor în salvarea migranților.
Premierul italian, Georgia Meloni, a acuzat Germania că finanțează mai multe organizații nonguvernamentale care realizează acțiuni de salvare în Marea Mediterană și a cerut ca aceste ONG-uri să debarce migranții în țările sub pavilionul cărora se află navele. În cele din urmă s-a ajuns la o soluție de compromis.
Astfel, textul prevede, în cazul unui aflux “masiv” şi “excepţional” de migranți, instituirea unui sistem de scutire mai puţin protector pentru solicitanţii de azil decât procedurile obişnuite. El prelungeşte durata posibilă a detenţiei unui migrant la frontierele externe ale UE până la 40 de săptămâni şi permite proceduri mai rapide şi simplificate de examinare a cererilor de azil pentru un număr mai mare de exilaţi
Totodată, prevede declanşarea rapidă a mecanismelor de solidaritate faţă de statul membru care se confruntă cu acest aflux, în special sub formă de relocare a solicitanţilor de azil sau de contribuţie financiară.
Tări precum Austria, Slovacia şi Cehia s-au abţinut în privinţa acestui text, în timp ce Polonia şi Ungaria s-au opus, potrivit unor surse diplomatice citate de agenția France Presse. Acordul poate suferi modificări în Parlamentul European.
Foto: Shutterstock
Citește și: Slovacia introduce controale la granița cu Ungaria