Preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind încălzirea globală.
Donald Trump a declarat că acordul favorizează China şi India în detrimentul Statelor Unite a căror economie o subminează.
“Acordul este o masiva redistribuire a bogăţiei Statelor Unite către alte ţări“, a spus Trump.
“Concluzia este că Acordul de la Paris este foarte nedrept, în cel mai înalt nivel, faţă de Statele Unite”, a subliniat Donald Trump, la capatul prezentării unei liste de industrii care ar avea de suferit din cauza acestui acord.
“Minele se vor deschide” a spus Trump, arătând că sunt proiectate mine de cărbune în West Virginia şi Pennsylvania.
Donald Trump consideră că Fondul Naţiunilor Unite pentru protecţia mediului este o înşelătorie pentru a lua bani de la Statele Unite.
“Deci noi vom plăti miliarde şi miliarde şi miliarde de dolari”, a spus, sarcastic, liderul american.
“Pentru a-mi îndeplini angajamentul solemn de a proteja America şi cetăţenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar încep negocieri fie pentru a reintra în Acordul de la Paris, fie o tranzacţie întru totul nouă în baza unor prevederi care să fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii săi, poporul său, contribuabilii săi”, a declarat şeful statului american.
“Aşadar ieşim. Dar vom începe să negociem şi vom vedea dacă putem să facem un acord care să fie corect, iar dacă putem, va fi grozav, iar dacă nu putem, bine“, a conchis el.
În campania prezidenţială, miliardarul republican a promis că va retrage Statele Unite din Acordul de la Paris, încheiat în decembrie 2015.
Ce este Acordul de la Paris
Acordul, asupra căruia au ajuns aproape 200 de ţări, la Paris, în 2015, intenţionează să limiteze încălzirea globală, pe de o parte prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de alte gaze rezultate din arderea combustibililor fosili. În baza pactului, SUA trebuiau să reducă emisiile cu 26% – 28% până în 2025, faţă de nivelul din 2005.
Obiectivul acordului este limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială. Potrivit oamenilor de ştiinţă, o creştere a temperaturii peste acest nivel ar duce la o agravare a dereglărilor deja înregistrate, precum topirea gheţarilor, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi dispariţia unor specii de plante şi animale.
Fostul preşedinte Barack Obama, care a contribuit la negocierea acordului, a salutat tratatul în cursul unei deplasări în Europa, luna aceasta.
Marți, în primul său discurs despre schimbările climatice susținut de la preluarea mandatului, noul secretarul general al Organizației Națiunilor Unite invocă nevoia ca țările lumii să își unească eforturile pentru a combate această amenințare.
În opinia lui Antonio Guterres, este ‘absolut esențial’ ca Acordul de la Paris, parafat în 2015, să fie pus în aplicare