După această data, la Kabul și în alte zone, ar mai putea rămâne aproximativ 3.000 de militari SUA în sprijinul armatei locale. Președintele Joe Biden este așteptat să facă un anunț în acest sens miercuri.
Germania a anunțat că își va coordona retragerea cu SUA. La fel se va întâmpla și în cazul României.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken: “Acum aproape 20 de ani, când Statele Unite au fost atacate, pe 11 septembrie, împreună am intrat în Afganistan pentru a ne asigura că îi eradicăm pe cei care ne-au atacat, că această țară nu va mai fi raiul terorismului . Împreună, ne-am atins acest scop. Iar acum e timpul să ne aducem trupele acasă. Președintele Biden va vorbi în această seară, în Statele Unite. Eu sunt aici, la sediul NATO, cu aliații noștri, cu secretarul general (al NATO) pe baza principiul pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, ne adaptăm împreună și ieșim împreună.”
Presa americană scrie că președintele Joe Biden a respins propunerea Pentagonului ca trupele americane să mai rămână în Afganistan până ce Armata locală să poată face față singură talibanilor.
Experții militari au avertizat că o retragere a SUA și implicit a NATO din Afganistan ar putea duce la recrudescența grupărilor teroriste talibane.
Liderul de la Casa Albă vrea să pună capăt celui mai lung război din ultimele decenii până ce se vor împlini 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001.
Miercuri după amiază, miniștrii NATO ai Apărării și de Externe se vor întruni pentru a discuta acest subiect.
În acest moment, în Afganistan mai sunt aproximativ 10.000 de militari NATO și din țări partenere, printre care și România.
Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că un anunț oficial privind retragerea Alianței va fi făcut după reuniunea NATO de miercuri, dar Berlinul se va alinia deciziilor tuturor partenerilor.
Și ministrul roman al Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat recent, că Bucureștiul se va coordona cu ceilalți 29 de aliați în cee ace privește retragerea trupelor din Afganistan.