O serie de cutremure produse în Texas, Statele Unite între 2006 și 2011 au avut legătură cu injectarea în sol a unui volum mare de dioxid de carbon.
Metoda era folosită pentru exploatări petroliere, arată un studiu publicat de Academia Americană de Științe.
Și totuși influențele acestei metode s-au resimțit doar într-o anumită regiune.
Este pentru prima oară când se constată o legătură între cutremure cu magnitudine mai mare de 3 grade pe scara Richer și injectările de dioxid de carbon în sol, spun cercetătorii citați de Agenția France Presse.
Ei au studiat regiunea de nord-vest a statului american Texas, unde se află 3 mari câmpuri petroliere și de exploatarea a gazelor, încă din 1950. Injectarea de mari cantități de dioxid de carbon a început aici în 1971. Aceeași tehnică a fost folosită și în 2001 și în 2004, când a fost mărit volumul de dioxid de carbon folosit. Peste câțiva ani, au început seisemele: au fost peste 90 de cutremure: cel mai puternic seism, de 4,4 grade, produs în septembrie 2011. Oamenii de știință au constatat că toate aceste cutremure au fost legate de creșterea cantității de dioxid de carbon introduse în sol.
Și totuși, în niciun alt loc din lume această tehnică nu a declanșat seisme. Ceea ce înseamnă că în zona studiată în Texas ar putea exista falii geologice sensibile la presiunea injectărilor masive de dioxid de carbon.