Confidenţialitate

Statele UE au căzut de acord să scadă consumul de gaze cu 15%. Care sunt țările exceptate | AUDIO

Statele Uniunii Europene au căzut de acord astăzi să scadă consumul de gaze cu 15% în iarna care vine. Pentru început, cel puțin 6 state vor fi exceptate de la această obligație: cele trei state baltice și Irlanda, Cipru și Malta. Acestea nu sunt independente energetic și nu sunt conectate la rețele de gaze.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia vine în contextul în care Uniunea se pregătește de o eventuală întrerupere totală a livrărilor de gaze de către Rusia. Deja, Gazprom a anunțat că va reduce din nou livrările de miercuri, prin gazoductul Nord Stream 1, dintre Rusia și nordul Germaniei.

Ministrul Energiei din Cehia, Jozef Sikela: Reducerea consumului va fi voluntară. Fiecare stat alege cum și de unde va tăia

Ministrul Energiei din Cehia, Jozef Sikela, țară care deține președinția Uniunii, a explicat că o altă soluție decât reducerea consumului de gaze, pentru a trece cu bine peste o iarnă cu temperaturi normale, nu există.

Reducerea consumului va fi voluntară și fiecare stat va alege cum și de unde va tăia. De asemenea, nu sunt prevăzute sancțiuni.

Țările care nu sunt obligate să-și reducă consumul

Țările baltice, Estonia, Lituania și Lituania vor fi exceptate de la obligație din start, pentru că au sistemele lor energetice sunt legate de Rusia, a explicat oficialul European.

Alte trei state, Irlanda, Cipru și Malta nu vor trebui să-și reducă volumul de gaze consumate pentru că nu sunt conectate la sisteme de aprovizionare ale Uniunii.

Ministrul Energiei din Cehia, Jozef Sikela: Statele care riscă să intre în criză energetică pot solicita o derogare

Statele membre pot solicita o derogare și dacă și-au umplut depozitele de gaze, dar industriile critice depind de acest combustibil, sau dacă volumul de gaz consumat a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an în comparație cu media din ultimii cinci.

Totodată, a explicat Ministrul ceh al Energiei, se va aplica o derogare și pentru statele care riscă să intre în criză de energie electrică dacă aceasta este produsă pe baza de gaze.

Reducerea consumului de gaze cu 15 la sută se raportează la consumul mediu din același interval al anilor cuprinși între 2016-2021.

Ea va începe în august și se va incheia in martie anul viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Statele UE au convenit asupra reducerii cu 15% a consumului de gaze naturale până la finalul lunii martie 2023