Statele membre ale Grupului Celor Şapte (G7), cele mai industrializate ţări din lume, şi giganţii Internetului acceptat un plan care vizează blocarea conţinuturilor online cu caracter „terorist”.
Acest anunţ a fost făcut vineri de ministru italian de Interne, Marco Minniti, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Grupului.
Reprezentanţi ai Google, Facebook şi Twitter şi miniştrii de Interne ai statelor membre G7 s-au întâlnit joi şi vineri la Ischia, în sudul Italiei.
Vineri, Statele Unite și Italia au semnat un acord de împărtășire a bazelor de date privind amprentele digitale, în încercarea de a elimina potențialii extremiștii care se prezintă ca imigranți sau refugiați.
Înțelegerea semnată are ca scop „să stabilească dacă migranții, solicitanții de azil sau refugiații sunt înregistrați ca suspecți sau teroriști”, a spus Minniti.
Ministrul italian de Interne a avertizat săptămâna trecută că jihadiștii care plănuiesc să se răzbune, pot ajunge în țările din Europa pe bărcile cu migranți din Libia.
Președintele UE, Donald Tusk, a declarat joi că blocul va oferi „un sprijin mai puternic pentru munca Italiei cu autoritățile libiene”.
Italia a jucat un rol major în pregătirea pazei de coastă a Libiei, pentru a opri traficul de persoane în apele sale teritoriale, cât și pentru controversate înțelegeri cu milițiile libiene pentru a împiedica plecarea migranților.
Numărul de deportări ale migranților din țara afectată de criză a scăzut cu 20% în acest an.
Miniștrii Grupului celor Șapte – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA – își vor avea cea de-a doua sesiune de lucru pe insula Napoli cu privire la problema terorismului online.