Confidenţialitate

Statele UE se pot pregăti pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin antiCovid

Statele membre ale Uniunii Europene se pot pregăti pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin antiCovid, a transmis azi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Forul medical continuă să evalueze datele legate de eficiența acestei doze suplimentare și urmează să ia o decizie definitivă în următoarele săptămâni.

EMA este în curs de evaluare a celei de-a treia doze a vaccinului Pfizer, care ar trebui administrată la 6 luni de la ultima doză la persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

Injecția suplimentară ar urma să fie făcută persoanelor cu schema de vaccinare completă, pentru a fi mai bine protejate.

Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenției evaluează acum datele transmise de compania Pfizer, inclusiv rezultatele unui studiu clinic în curs de derulare în care circa 300 de adulți cu sistem imunitar sănătos au primit această doză suplimentară de rapel.

Rezultatul este așteptat în următoarele câteva săptămâni, a declarat medicul Marc Cavaleri, șeful comisiei privind strategiie le de vaccinare.

Separat, Agenția evaluează informațiile care există în acest moment privind utilizarea celei de-a treia doze de vaccin ARNmesager la persoanele cu sisteme imune slăbite. Aceste persoane care nu ating un nivel adecvat de protecție prin vaccinarea standard ar putea avea nevoie de o doză „suplimentară”.

În actualul context creat de varianta Delta a noului coronavirus, statele membre ale UE ar putea lua deja în considerare planurile pregătitoare pentru administrarea rapelurilor și dozele suplimentare, chiar înainte ca agenția să ajungă la o concluzie și la o decizie finală.

Strategiile de administrare rămân apanajul comisiilor care gestioneaza campaniile de vaccinare din fiecare stat membru al UE.

România începe în octombrie vaccinarea anti-Covid cu a treia doză.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă , a declarat că mai întîi vor primi această doză suplimentară persoanele vulnerabile, cu boli cronice grave și sistem imunitar slăbit. Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane, care au primit schema inițială.