Expertul în educație Marian Staș a demisionat din funcția de consilier la Ministerul Educației, după jumătate de an în care a lucrat la un proiect de refomare a sistemului de învățământ.
Specialistul a pus la punct un proiect pilot care prevedea descentralizarea curriculei de învățământ, dar aplicarea lui s-a blocat. Mai avea nevoie doar de două documente, o hotărâre de guvern și un ordin de ministru, dar cei responsabili tot amână să le emită.
”Eu mă aștept să se întâmple următorul lucru, cel mai bun scenariu: vor fi 7-8 școli care vor începe, vor afla și alte școli despre alte bune practici, bulgărele de zăpadă se va consolida și din ce în ce mai multe școli vor putea intra în așa ceva. Sigur, că poate fi și așa, putem să rupem gâtul proiectului și cu asta s-a terminat, să plecăm acasă. Dar, repet: e păcat de România, e păcat de noi. Nimic conex nu e necesar pentru ca primul ministru al României să își asume decizia politică și să aprobe hotărârea de Guvern pentru înființarea acestor școli pilot. Ulterior, să zicem, în termen de o lună și ceva să scriem ordin de ministru. Poate că cel mai frumos cadou pentru o educație de Ziua Copilului, de 1 iunie, este această hotărâre de Guvern”, a declarat Marian Staș în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM.
Marian Staș spune că reforma propusă de el presupune trecerea de la un plan unic de învățământ la o curriculă oferită de școală și la una aleasă de elevi.
”Ăsta este un program de schimbare de paradigmă a educației. Nu e mama răniților, ca să zic așa, pentru toate problemele școlilor din România. E important să creezi un precedent curricular și să sune așa: există măcar o școală și măcar o cancelarie, măcar un director și o echipă de părinți care să-și poată depăși rezervele și temerile și să-și asume curajul, o clasa a V-a și/sau o clasă a IX-a care să înceapă altfel. N-o muri lumea, la 3 milioane de copii și un sfert de milion de profesori. Asta deschide de fapt calea mai departe tuturor actorilor importanți și organizațiilor neguvernamentale și proiectelor importante care vor să facă alt fel de școală”, a adăugat fostul consilier al ministrului Educației.